Brouwerij van Steenberge heeft met de Gulden Draak Smoked een nieuwe variant in zijn gamma van Gulden Draak bieren. Een nieuwe variant dus, want zo hebben ze bijvoorbeeld ook een quadrupel, de Classsic, brewmaster edition en de Cuvée Prestige die op vaten gerijpt wordt. Met de Gulden Draak smoked gaan ze mee met de recente trend om gerookte mout te gebruiken, een oude traditie wel wat vroeger heel veel gedaan werd.

  • BROUWERIJ Van Steenberge
  • HERKOMST Ertvelde, België
  • KLEUR Bruin/Koper
  • STIJL Quadrupel/Smoked
  • ALCOHOL 10.5% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Gulden Draak Smoked is een donker koperkleurig/bruin bier met een iets grover schuim, eigen wel aan bieren van een zwaardere stijl.

De geur is heel rijkelijk en gelijk komt die rokerige toets er uit. Wel heel goed ondersteund door geuren van zoete karamel door de mouten, chocolade en gekonfijte dadels en ander zoet fruit.

In de smaak krijgen we die warme gloed door zijn hoger alcoholgehalte maar vooral ook die fijne rokerige smaak. Storend is die zeker niet want het zoete fruit en een presente bitter.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De geschiedenis van brouwerij van Steenberge gaat al héél lang terug. Opgericht in, verschiet niet, 1784! Toen heette het nog gewoon brouwerij de Peer en was het werk van Jean Baptist De Bruin en gehuwd met Petronella Schelfaut.

Na hun overlijden ging de brouwerij steeds over in familiehanden, eerst naar de neef Jozef Schelfaut, van wie de dochter huwde met een van Steenberge. In 1919 ging de naam over naar brouwerij Bios om dan uiteindelijk de huidige naam van Steenberge aan te nemen.

De brouwerij is de dag van vandaag een echt staaltje van innovatie en tegelijk traditie. Er wordt dan ook voortdurend geïnvesteerd maar altijd met de mens en het milieu dat centraal staat.

Gekende bieren van brouwerij van Steenberge zijn Augustijn blond en bruin, maar ook de Piraat, Baptist, sinds 2019 Fourchette en uiteraard de Gulden Draak.

De naam Gulden Draak komt van een heel oude legende die verwijst naar die gulden draak op het belfort in Gent. Die draak zou het voorsteven van de boot van de Noorse koning Sigurd Magnusson in de 12e eeuw gesierd hebben. Na vele oorlogen en omzwervingen en ooit zelfs op de Aya Sophia te hebben gestaan heeft het al enkele eeuwen zijn rustplaats gevonden op het belfort.

De klassieke gulden draak is een stevige robijnrode tripel, maar zeg maar eerder gerstewijn, hergist met wijngisten. Voor de Gulden draak Smoked werd een deel van de mouten vervangen door rookmout. Een traditie dat vroeger veel gebruikt werd toen de mouten nog gerookt werden ipv nu gedroogd.

FOODPAIRING

De Gulden Draak Smoked past door zijn zoet, stevig en gerookt karakter best bij stevige gerechten zoals stoofpotten of nagerechten met chocolade maar even goed bij zoet rood vlees of barbecue. Ook als digestief is deze perfect.


Brouwerij van Steenberge

Lindenlaan 25, 9940 Evergem/Ertvelde

Website : www.guldendraak.be

Ontdek hier alle andere biertips!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.