Grotten santé is misschien een rare naam voor een bier zou je denken maar daar zit een verhaal achter. Dit donker bier van de Ieperse brouwerij de Kazematten is gemaakt naar een oud recept in een brouwerij dat een samenwerking is tussen Sint-Bernardus uit Watou en het Roeselaarse Rodenbach. Deze microbrouwerij is gesitueerd in een van de vestingen of Kazematten dat Ieper nog rijk is, gewoonweg een prachtige locatie.
- BROUWERIJ De Kazematten
- HERKOMST Ieper, België
- KLEUR Bruin
- TYPE Dubbel
- ALCOHOL 6.5% vol.
- SERV.TEMP. 6° c.
- GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING
De Grotten santé is een eerder lichter bruin, bijna kastanjebruin bier met een bleke schuimkraag. De geur is in het begin niet zozeer expressief en moet het hebben van zijn zacht moutig karakter met wat kandij. Maar ruik goed en je zal de kruidigheid zeker merken, het zijn eerder oosterse kruiden maar heel zacht.
De smaak is als de geur heel zicht, licht en niet zo uitbundig. Vooral de frisheid van het bier valt op met terug die lichte kruidigheid in de afdronk. Net iets meer body of karakter had welkom geweest maar vooral in de zomer zal dit lichter bier zeker tot zijn recht komen.
OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER
Brouwerij de Kazematten is echt wel een uniek pareltje, zowel de locatie en uitzicht als het verhaal achter de brouwerij. Zelf heb ik ze enkele jaren geleden mogen bezoeken tijdens mijn opleiding.
De brouwerij opende in 2013 de deuren in een heel uniek ‘pand’, gelegen in het Houten Paard in Ieper. Een rare straatnaam op het eerste zicht maar de betekenis kan je in het straatbeeld zelf al zien staan, het is namelijk een soort straftuig in de vorm van een paard maar met een scherpe hoek op de rug. Het diende om soldaten te bestraffen die een vergrijp hadden gepleegd. De brouwerij is ondergebracht in de kazematten, een soort bunker zeg maar, in steen opgebouwd met booggewelven en schuttersgaten dat deel uitmaakt van de stadsvesting. Bovendien loopt er boven deze kazematten een wandelpad.
Die kazematten deden in de wereldoorlog dienst als hospitaal, bunker en commandopost, maar in een andere periode ook als rijpplaats voor kaas en zelfs als kweekplaats voor champignons, en veel later als opslagplaats voor vele horecazaken hun (terras)meubilair. Ook hebben de vestingen nog een ander doeleinde gekend, maar meer daarover lees je wat verder.
Het is boven die kazematten dat een van de grotere namen in de Belgische brouwerswereld, Rudi Ghequière, vaak een wandeling ging maken. Rudi is manager van Rodenbach en brouwingenieur, maar hij had toch zin om ook zijn eigen ding te doen buiten zijn werk om. Toen bleek dat de Kazematten eigenlijk maar dienden als opslagplaats kwam het idee om zijn gedroomde brouwerij hier in onder te brengen, samen met zoon Maarten.
Maar met hun drukke job en/of studies leek dit haast onmogelijk en het vraagde natuurlijk ook investeringen. En daar komt Sint-Bernardus in het toneel.. Hans Depypere, die in 1998 de toen nog kleine brouwerij Sint-Bernardus opkocht, zat net als Rudi in de brouwersgilde van Kortrijk en daar werd over Rudi zijn droom gesproken. Oorspronkelijk was het ook Hans zijn droom om een kleine brouwerij op te richten, meer bepaald op het landgoed van zijn dochter Julie, maar die plannen kregen een wending, deels ook omdat de dochter daar minder voor te vinden was.
Hans zorgde voor een brouwinstallatie, want eigenlijk had hij die al gekocht om bij zijn dochter te gaan installeren. Zo konden Rudi en zijn zoon aan de slag om alles te gaan inrichten en aanpassen om zo de brouwerij tot leven te doen komen. Maar zoals gezegd hadden ze het beiden te druk en benaderde Hans zijn dochter Julie, die ondertussen al heel goed werk had verricht bij Sint-Bernardus door vele dingen op punt te zetten, met de vraag om de brouwerij te gaan managen. Brouwen was niet haar vak dus zochten ze iemand om het brouwen op zich te gaan nemen.
Die iemand vond Rudi in Koen Hugelier, leraar zythologie, waar ikzelf trouwens les van gekregen heb (van beide trouwens). Koen is van opleiding bioloog in de pharmacie, met een grote interesse in gisting en het was tijdens Koen zijn studies dat Rudi het grote potentieel zag in Koen en hem uiteindelijk ook de lessen liet overnemen en doceren.
Koen brouwt deeltijds ook bij the brew society in Heule, dat we kennen van de Martha bieren en ook bij het Gulden Spoor. Naast dat brouwen is hij dus nog steeds clown, wat er soms voor zorgt dat hij met de bijhorende grime aan zijn brouwketel staat.
Bij brouwerij de Kazematten maken ze ondertussen een viertal bieren, waaronder deze Grotten Santé, de Tremist saison en de Wipers Times ’14 en ’16. En het zijn die laatste die gelinkt zijn aan een van de bestemmingen van de vestingen. Het verhaal gaat dat in de eerste wereldoorlog enkele Britse soldateen drukpers op de kop konden tikken en die daar plaatsten. Ze drukten daar hun eigen satirische krant om het moreel en vooral humeur van de soldaten op te krikken, met de naam ‘Ypres Times’, wat voor het bier verbasterd werd naar Wipers Times.
De Grotten Santé is een bier dat genoemd werd naar het grottenbier, een recept van brouwgrootheid Pierre Celis, gekend van de Hoegaarden, etc.. Hans kende Pierre want het recept voor de Sint-Bernardus wit was er een van de hand van Pierre. Hans kocht dat recept op van Pierre en liet het recept brouwen door Rudi en Koen, en met succes. De Grotten Santé is een lichtbruin dubbel bier met een heel zachte kruidigheid dat zich volgens de brouwers het best laat drinken op de temperatuur van de grot, fris dus!
FOODPAIRING
De Grotten Santé past door zijn lichte en frisse smaak best bij fijnere vleeswaren, maar even goed bij kruidige bereidingen van varkensvlees of gevogelte en kalfsvlees.
BROUWERIJ DE KAZEMATTEN
Houten Paard 1, 8900 Ieper
Website : www.kazematten.be
Ontdek hier alle andere biertips.