gregorius

Het was al even geleden dat een trappist de revue passeerde dus wou ik graag deze Gregorius van Stift Engelszell uit Oostenrijk aan jullie voorstellen, een van mijn favoriete donkere trappistenbieren uit het buitenland.

OVER STIFT ENGELSZELL EN HET BIER

Stift Engelszell heeft een rijke geschiedenis achter zich, eentje die al terug gaat tot maar liefst 1293. Het klooster werd in 1295 tot de Cisterziënzerorde verheven. Er was toen ook al bedrijvigheid zoals landbouw en bosbouw om zichzelf te voorzien maar door de reformatie ging alles geleidelijk aan achteruit. Keizer Jozef II zorgde mede ervoor dat in 1786 er een einde aan kwam en de gebouwen deden dienst als fabriek en bijhorende woningen.

In 1925 namen uitgeweken trappisten uit de Elzas hun intrek in Engelszell. In 1931 werd het klooster tot abdij verheven door prior Gregorius die later bisschop werd. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de paters verjaagd en helaas werden de meesten ook omgebracht in concentratiekampen. Na de oorlog keerden Duitse en Oostenrijkse monniken terug en deden de activiteiten weer opleven.

De brouwerij activiteiten zijn er wel pas gekomen in 2012 en werden zo de achtste trappistenbrouwerij ter wereld. Er worden gelijk 3 bieren gebrouwen, deze Gregorius, de Nivard en Benno, allen genoemd naar abten van de abdij. In 2019 kwam er een typisch bier uit de streek bij, de Weissen en als laatste in 2020 de Zwickl.

De productie vind plaats in hun kleinschalige state of the art brouwerij maar bottelen besteden ze uit gezien de te kleine productie. De basismouten komen uit eigen streek en de specialere mouten uit Beieren terwijl de hop dan ook weer uit Oostenrijk komt. Naast bier hebben ze ook een reeks aan likeuren die ze maken en zelfs kaas en honing, maar ook landbouw en bosbouw houdt hen bezig.

De Gregorius is het stevigste bier in het gamma, een quadrupel van 10.5% vol. die zeker kan wedijveren met zijn Belgische broeders.

GREGORIUS
gregorius
  • BROUWERIJ Stift Engeslzell
  • HERKOMST Engelhartszell
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Quadrupel / Trappist
  • ALCOHOL 10.5% vol.
  • SERV.TEMP. 12°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Gregorius heeft een diepe donkerbruine kleur met een eerder kleine schuimkraag. In de geur krijg je gelijk veel zoete mouten, chocoladetoetsen en geroosterde mouten met daarnaast gedroogde zoete vruchten. De smaak is heel intens met zeker voldoende bitter om het zoete te ondersteunen. De koffie en chocoladetoetsen komen ook in zijn lange afdronk terug.

FOODPAIRING

Geniet van de Gregorius op het einde van een maaltijd maar ook bij harde gerijpte kazen en wildstoofpotten.


STIFT ENGELSZELL

Stiftstrasse 6, 4090 Engelhartszell (Oostenrijk)

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.