gouden carolus classic

Vandaag nemen we een echte klassieker onder de loep met deze Gouden Carolus Classic van brouwerij het Anker, wat vroeger wel eens de Mechelsen Bruynen werd genoemd. Destijds had elke stad namelijk zijn eigen bier. De eerste verwijzingen naar brouwactiviteiten op de terreinen van brouwerij Het Anker gaan terug tot in de 15e eeuw. Waar de brouwerij zich nu bevind was er vroeger een krankenhuis of ziekenhuis. Keizer Karel de Stoute liet toen namelijk optekenen dat de bieren die daar gemaakt werden, vrijwaard werden van accijnzen.

Het zicht als je via de stad door de poort binnenkomt

In 1872 kocht de familie van Breendam de brouwerij op en installeerde als een van de eerste een stoominstallatie. De brouwerij droeg toen nog de naam Boonaerts en Van Breendam. In 1904 veranderde die dan naar de huidige naam, Het Anker en niet eel later kwam er ook een mouterij bij de brouwerij.

In de eerste wereldoorlog werd de volledige installatie ontmanteld, maar eens die voorbij was kwam er al snel een nieuwe. Na de ecenomische crisis in de jaren ’30 draaide de brouwerij goed. Zelfs tijdens de 2e wereldoorlog mochten ze blijven draaien en konden ze zo veel mensen redden van strafkampen door hen tewerk te stellen in de brouwerij.

In de jaren ’60 hing het keizersbier Gouden Carolus boven de doopvont, wat tot nu nog steeds een groot succes is. De naam komt trouwens van de gouden munten van Keizer Karel. In 1990 kwam de 5e generatie Van Breendam aan het roer te staan.

Charles Leclef deed hier grootse investeringen, openden een hotel en vernieuwde de volledige installatie. De brouwerij werd zelfs volledig onafhankelijk, nadat ze eerder een samenwerking met John Martin en Riva waren aangegaan. Het succes lachte ze toe, in al meer dan 40 landen kennen ze de bieren.

In 2010 kochten ze een hoeve in Blaasveld om daar een distilleerderij in onder te brengen. Van het beslag van de Gouden Carolus Tripel word er whisky gestookt die dan later op vaten komt te rijpen in de brouwerijgebouwen. Sinds 2013 is hun single malt op de markt te verkrijgen, een aanrader ook. Deze wordt dan trouwens gebruikt in de Gouden Carolus whisky infused, een topbier.

De huidige koperen brouwketels

Ondertussen zijn er al vele varianten van de Gouden Carolus, zo is er dus deze Classic, de Cuvée van de Keizer, de Gouden Carolus Hopsinjoor, Tripel, Ambrio, maar ook de Gouden Carolus Ultra. Die laatste is in vergelijking met de andere een echt licht bier met zijn 3.7% vol., gemaakt om de dorst te lessen, het is zowat hun pilsstijl bier, maar dan van hoge gisting. De Gouden Carolus Hopsinjoor is dan weer een van de meest stevige bieren uit de collectie. Gelanceerd in 2008 op het Zythos bierfestival en gebrouwen met 5 hopvariëteiten.

Deze Gouden Carolus Classic is een van de vlaggeschipbieren uit het gamma, gemaakt met aromatische mouten en ook caramlmouten wat de smaak gaan typeren. Het bier mocht reeds vele onderscheidingen ontvangen zoals dat van beste donker bier ter wereld.

De brouwerij is trouwens te bezoeken en is een aanrader, alsook de stokerij en je kan er overnachten naast de brouwerij, hoe leuk is dat. En na het bezoek kan je een hapje eten in hun brasserie.

GOUDEN CAROLUS CLASSIC : DEGUSTATIEFICHE
gouden carolus classic
  • BROUWERIJ Het Anker
  • HERKOMST Mechelen, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Sterk donker bier
  • ALCOHOL 8.5 % vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.

UITZICHT

Donker robijnrood/ doorzichtig bruin van kleur met een licht gekleurd schuim.

GEUR

In de neus domineert zijn moutig karakter met karamel en chocolade, donker en gedroogd fruit zoals dadels en rozijn.

SMAAK

De smaak is van in het begin een aangename balans tussen bitter en zoet met een licht fruitige afdronk waar de karamelmouten goed in door komen.

FOODPAIRING

Serveer de Gouden Carolus Classic bij stoofvlees, gevogelte en konijn, varkenswangetjes of rood vlees.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten