ferre quadrupel

De Ferre Quadrupel is de quadrupel in het gamma van brouwerij Maenhout uit Pittem. Het bier wordt sinds 2013 al gemaakt als hommage aan Ferre, de bekendste inwoner van Pittem.

Een quadrupel zoals die hoort te zijn, lichtzoet, krachtig en zwaar.

  • BROUWERIJ Maenhout
  • HERKOMST Pittem, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Quadrupel
  • ALCOHOL 10% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Ferre Quadrupel is echt een rasechte quadrupel. In de kleur robijnrood tot dieper bruin met een iets grovere schuimkraag. De geur verraad zijn hoger alcoholpercentage door het vele zoete en gekonfijt fruit zoals dadels, vijgen en rozijnen. Een hint van gebrande mouten, karamel en een lichte kruidigheid door de gist vinden we ook terug.

De smaak is rond en warmt de mond lichtjes, vooral het zoete karakter valt op met het gekonfijt fruit. Het bier heeft gelukkig ook een fijne hopbitter waardoor het bier zeker niet log overkomt. Een bier om langzaam van te genieten.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij Maenhout uit Pittem is een vrij recente brouwerij. Eind 2009 zijn Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere gestart met de brouwerij op een andere locatie dan waar ze nu is.

In de voormalige gebouwen van bouillonfabriek Gerdox, gelegen tussen Tielt en Meulebeke. Alles ging er toen echt artisanaal aan toe, in kleinere volumes van 5 hl werd alles gebrouwen en daarna werd het bier manueel gebotteld en verpakt. Een tijdrovend werk dus. Door de grotere vraag hebben ze in 2014 geïnvesteerd in een grotere en moderne, automatische installatie. Omdat de huidige locatie te klein was voor die uitbreiding zijn ze uitgeweken naar het nabijgelegen Pittem.

Met deze investering kunnen ze nu jaarlijks een 1200 hl gaan maken en er is ook ruimte voor kleine en seizoensgebonden bieren te gaan maken, te ontdekken in de proefzaal die ze aan de brouwerij hebben ingericht.

De brouwerij heeft een 4-tal vaste bieren in het gamma, waaronder deze Ferre Quadrupel. Daarnaast komen er geregeld ook speciale bieren in het gamma, zo hebben ze van hun Ferre ook een Oak aged en whisky infused editie gemaakt. Eind 2020 kwam ook een samenwerking met de Amerikaanse Boom Island Brewery uit, genaamd Kollusion, een Russian Imperial Stout.

De Ferre Quadrupel is gemaakt ter ere van Ferdinand Verbiest, een van de gekendste inwoners van Pittem. Als missionaris vertrok hij midden 17e eeuw naar China en vervulde een grote rol aan het keizerlijke hof ginds.

FOODPAIRING

De Ferre Quadrupel smaakt het best als digestief na de maaltijd of bij kouder weer. Ideaal ook bij stoofpotten en blauwgeaderde kazen.


BROUWERIJ MAENHOUT

Brugsesteenweg 157, 8740 Pittem

Website : www.brouwerijmaenhout.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.