Experimentum Jack Daniels

experimentum jack daniels

Brouwerij Viven is een lokale brouwerij die heerlijke en ook verrassende en gelimiteerde bieren brouwen zoals deze Viven Experimentum Jack Daniels, een stevige maar rijke en verfijnde barley wine met vatlagering.

OVER BROUWERIJ VIVEN EN HET BIER

Viven zijn geschiedenis gaat terug naar eind de 20e eeuw, genoemd naar het pittoreske Vivenkapelle in West-Vlaanderen.

Willy de Lobel, hobbybrouwer uit het dorp, heeft zijn Kapel van Viven blond op de markt gebracht en niet veel later de bruine editie, het Klooster van Viven. De bieren waren heel geliefd in het dorp maar op een bepaald moment besliste Willy om er mee te stoppen.

Dat kon Tony Traen, eigenaar van de lokale drankenhandel niet laten gebeuren en hij nam de biernamen over. Hij herdoopte de bieren naar Viven en gaf zo een nieuw en frisser imago eraan.
Het brouwgebeuren interesseerde hem dermate dat hij een paar jaar na overname, in 2007, samen met Dirk Naudts van de proefbrouwerij in Lochristi enkele testbrouwsels maakte.

Ditmaal geen klassieke bieren maar bieren waarin hop de nadruk kreeg. Zo kwam een van de eerste IPA’s op de markt terecht. Vrouw Krystle heeft de brouwerij vervoegd en is ondertussen een van de weinige vrouwelijke brouwers. In 2015 zijn ze gezweken onder de vraag naar hun bieren in hun drankenhandel en beslistten ze om een eigen brouwerij te gaan oprichten.

Op deze manier konden ze meer gaan experimenteren. Ze startten met een experimentum reeks waar deze Viven Experimentum Jack Daniels deel van uit maakt, om daaruit de beste bieren te halen. Die brengen ze sinds 2019 als de Viven Craft Series op de markt. De Viven Champagner Weisse die ik eerder al eens meegaf als biertip is trouwens ook een bier uit deze serie. Het bier werd zo succesvol dat ze het in hun original gamma werd opgenomen.

In tussentijd werd de brouwinstallatie in 2018 vernieuwd en vergroot naar 12 hl. De bieren van Viven hebben ondertussen al de wijde wereld met succes ontdekt.

De Viven Experimentum Jack Daniels is een barley wine van 11% vol. alc. dat 1 jaar gerijpt heeft op eikenhouten Jack Daniels vaten. Zo kreeg de whisky tijd om langzaam te infuseren in het bier net als de heel lichte eiktoets die perfect versmolten is.

VIVEN EXPERIMENTUM JACK DANIELS
viven experimentum jack daniels
  • BROUWERIJ Viven
  • HERKOMST Damme, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Barley wine/Barrel aged
  • ALCOHOL 11% vol.
  • SERV.TEMP. 12°c.
  • GLAS Teku glas
BIEROMSCHRIJVING

De Viven Experimentum Jack Daniels heeft een donker koperen tot roodbruine diepe kleur met een zwakker schuim. Zijn geur verraadt veel goeds, heel rijkelijk met toetsen van karamel, rozijnen, wat fudge met de vanille die vooral van het hout zal komen en daarnaast ook heel lichtjes wat potloodschaafsel, whisky, zoete mouten en een randje van zurigheid. In de mond weerspiegelt zich dat volledig met een finessevolle, zoetere maar tegelijk rijke, mondwarmende smaak waarin het hout en de whisky mooi samenkomen.

FOODPAIRING

Geniet van de Viven Experimentum Jack Daniels na van een heerlijke maaltijd, bij rijke wildgerechten, een goede sigaar of toast met boschampignons, truffel en ganzenlever.

VIVEN BREWERY

Stationsstraat 89, 8340 Sijsele

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.