epiphania cognac ba

Het is ondertussen niet de eerste keer dat we Estland aandoen als het over bier gaat en ook niet Pühaste brewery. Ditmaal stel ik met de Epiphania Cognac BA jullie een topbier uit de befaamde silver series voor. Een stevig maar zo smaakvol degustatiebier dat elke stoutliefhebber moet hebben staan.

OVER PÜHASTE BREWERY EN HET BIER

Pühaste brewery is een vrij recente maar al heel gekende, gegeerde en gewaardeerde speler in de craftbierwereld. Wanneer je aan Estland denkt denk je zeker niet aan bier, dat is een feit. Nochtans biedt Estland een heel arsenaal aan topbrouwerijen, naast Pühaste heb je bijvoorbeeld Pohjala als topper die zowat de trend zette.

Het was Eero Mander die in 2011 begon met Pühaste bieren te gaan brouwen in een klein zomerhuisje in Pühaste. Daar brouwde hij al zijn testbatches alvorens als gipsybrouwer bij anderen grotere volumes te gaan maken. Zo begon hij geleidelijk aan naam en faam te maken, tot in 2016 de tijd rijp was om zijn eigen brouwerij uit de grond te stampen.

Eero kende zeker periodes dat hij amper aan goede grondstoffen kon geraken maar omdat hij nu aan de top staat is dat probleem al zeker van de baan. Exporteren doen ze wereldwijd, van Finland en Zweden over Europa tot zelfs de USA, Canada en Australië. Experimenteel, zo kan je de bieren zeker noemen, maar saai allesbehalve. Zowat alle stijlen passeren er, witbieren, zure bieren, saison, ipa en vooral stevige stouts met de Silver Series als absolute top. Deze Epiphania cognac BA is daar trouwens een van. Naast een uitgebreide core range worden seasonals gebrouwen zoals de Black Blood die hier reeds passeerde maar ook collab brews in samenwerking met andere brouwerijen.

De Epiphania Cognac BA kreeg zijn naam vermoedelijk van een gedicht ofwel een heilige Italiaanse non maar dat terzijde. Het is een stevige imperial stout gebrouwen met vanillebonen en vervolgens gelagerd op gebruikte cognacvaten. Die smaak zet zicht mooi en subtiel ook door in zijn smaak

EPIPHANIA COGNAC BA
epiphania cognac ba
  • BROUWERIJ Pühaste brewery
  • HERKOMST Tartu, Estland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial Stout
  • ALCOHOL 13.5% vol.
  • SERV.TEMP. 14°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Epiphania Cognac BA heeft een diepe praktisch zwarte kleur en een beige, niet te rijkelijke schuimkraag. De geur zit vol vanille en de beste donkere chocolade, de cognac zit mooi er doorheen net als het hout en ook hazelnoot. In de mond krijg je een heel volle en warmende smaak met een stevige bitter die goed versmolten zit, gevolgd door een heel lange afdronk met alle aroma’s die blijven hangen.

FOODPAIRING

De Epiphania Cognac BA is door zijn stevige smaak eerder goed als digestief en te zwaar bij gerechten.


PUHASTE BREWERY

Tähe 133C, 20107 Tartu

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

1 reactie

  1. […] zure bieren, saison, ipa en vooral stevige stouts met de Silver Series als absolute top waar ik de Epiphania cognac BA al van […]

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.