Deze Ensemble di Montalcino 2019 durf ik gerust het een van de beste en meest verfijnde, culinaire vatgerijpte bieren noemen die ik reeds geproefd en aan jullie voorgesteld heb. Het is er een uit het gamma van de Dochter van de Korenaar. Deze kleinere brouwerij uit de Antwerpse uithoek Baarle-Hertog is in 2007 opgericht door Monique en Ronald Mengerink.
Het is -naar mijn mening- een van de betere brouwerijen dat ons land telt. Vaak brouwen ze in kleinere oplages maar steeds met hun eigen karakter en nu en dan heel experimenteel.
Naast hun selectie vaste bieren maken ze ook een serie bieren dat op houten vaten wordt gerijpt, de een nog specialer dan de andere. Van Quasi elk van hun vaste bieren maken ze speciale, vaak houtgerijpte edities met aardig resultaat, zoals dezeEnsemble di Montalcino 2019. Hij heeft een lange rijping op Brunello di Montalcino vaten ondergaan van Casanova di Neri. Een van de betere wijnen uit het Italiaanse Toscane.
De Naam Dochter van de Korenaar komt van het feit dat volgens de kronieken Keizer Karel V rond 1550 liet optekenen dat hij eerder de voorkeur gaf aan het sap van de dochter van de korenaar dan aan het bloed van de dochter van de Korenaar.
ENSEMBLE DI MONTALCINO 2019 : DEGUSTATIEFICHE
- BROUWERIJ Dochter van de korenaar
- HERKOMST Baarle-Hertog, België
- KLEUR Bruin
- STIJL Barley wine (barrel aged)
- ALCOHOL 13% vol.
- SERVEERTEMP. 15°c.
UITZICHT
Diepe donkerbruine kleur en geen schuimkraag.
GEUR
De geur is heel rijkelijk met gedroogde vijgen, rozijnen, een toets van hout en eerder lichtzurige kersen, aangevuld met kandijstroop en karamel (maar dan eerder op de achtergrond).
SMAAK
Een heel volle, doch verfijnde en rijke smaak die eerder zoet aandoet met een licht zurig puntje in de (heel lange) afdronk. Weinig pareling maar meer dan voldoende frisheid door de aanwezige bitter.
FOODPAIRING
Serveer deze Ensemble di Montalcino 2019 bij toast champignon, hazenrug, patrijs of everzwijnenragout.
Ontdek hier alle andere biertips