dead man's hand

Brouwerij het Nest is al vaker eens met een van zijn bieren in mijn degustatieglas beland maar nu was het tijd om de Dead man’s hand te proberen. Een bier waar ik wel het een en ander van verwachtte, maar dat het ook inloste. Het ideale bier om een mooie avond mee af te sluiten of van een maaltijd na te genieten deze Russian Imperial Stout.

Over de brouwerij

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft nog geen lange geschiedenis, maar op die korte tijd is er wel al veel gebeurd. Eind 2000 beslisten enkele vrienden om een bierproefclub op te richten. Die kreeg de ludieke naam ‘Orde van de zatte mus’ met als logo 2 mussen met een biertje in hun nest. Zo weet je al direct van waar de naam van de brouwerij afkomstig is.

Er werden steeds meer en meer bieren geproefd, maar uiteraard zaten er daar niet altijd uitblinkers tussen. Dus dachten ze, dat kunnen we zelf toch misschien wel beter. Dat is bij vele beginnende brouwerijen wel de insteek geweest om te starten. Hoewel het niet bij elke brouwerij dan beter is geworden door dat zelf doen zijn ze er hier zeker wel in geslaagd.

Toen ze in 2006 beslisten om zelf een brouwcursus te gaan volgen bij een biergilde waren ze direct enthousiast en schaften ze hun eigen hobbyinstallatie aan om 50 liter brouwsels te gaan maken. Na veel proberen en vallen en opstaan werden er regelmatig bieren gebrouwen tot ze aan enkele bieren kwamen dat hen perfect leek.

Ze zonden hun bieren in voor het open Nederlands kampioenschap voor hobbybrouwen en eindigden daar op een mooie derde plaats. Een teken voor hen om er mee verder te gaan en een van de bieren op grotere schaal te gaan brouwen.. Zo belandden ze bij brouwerij Boelens uit Belsele. Onder de naam Festivaltripel brachten ze het bier op de markt en met succes.

Niet veel later werd het bier omgedoopt tot Schuppenboer, want hun thuisstad Turnhout staat gekend voor zijn speelkaarten (Cartamundi (een joint venture met drukkerij Brepols uit Turnhout)). Dat sloeg marketinggewijs heel goed aan en zo bestaat het logo nu uit speelkaarten en worden de bieren er naar vernoemd.

Het succes was zo groot dat meermaals naar andere brouwerijen moest uitgeweken worden op een paar jaar tijd. In 2014 kwam er nog de Hertenheer bij, met niet veel later de Schuppenaas, de Kleverentien en de Koekendam. Van hun bestaande bieren werden ook speciale, vaak houtgerijpte edities gemaakt met whiskyvaten bvb.

Om aan de stijgende vraag en de internationale interesse te voldoen beslisten ze in 2015 ook om een eigen grote brouwerij te gaan oprichten in de industriezone van Turnhout. Hier kunnen ze nu in hun eigen moderne 30 hl brouwinstallatie verder timmeren aan het succes en geregeld speciale bieren ontwikkelen zoals deze Dead Man’s Hand en de Twoo Faced Jack.

Ook bieden ze de ruimte aan andere brouwers die zelf geen voldoende capaciteit hebben of werken ze geregeld samen met andere brouwerijen, denk bijvoorbeeld maar aan Pirlot die daar onder andere zijn Serafijn brouwt.

Dead Man’s Hand

dead man's hand
  • BROUWERIJ Brouwerij het Nest
  • HERKOMST Turnhout, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Russian Imperial Stout
  • ALCOHOL 10% vol.
  • SERV.TEMP 7°c.
  • GLAS Hoog smal tulpglas

De Dead man’s hand heeft een intens donkerbruine, bijna zwarte kleur met een licht cremekleurige schuimkraag.
Als het bier op temperatuur is rijk je de rijke geuren van zoet rood fruit en zwarte bessen, sterke koffie en chocolade met daarnaast sterk gebrande mouten en kandijsiroop. De smaak is vrij stevig maar gebalanceerd. Het fruit en de chocolademouten domineren hier in de fijn bittere smaak die heel lang blijft hangen.

Deze Dead man’s hand is een Russian Imperial Stout en dient als basis voor de barrel aged edities die regelmatig worden uitgegeven, vaak dan op rumvaten of cognac.

FOODPAIRING

De Dead man’s hand past door zijn stevige maar nog ronde smaak het best bij stoofpotten zoals mijn recept van Irish stew, donkere chocoladenagerechten met rood fruit en blauwe kazen.


Beyntel 17, 2360 Oud-Turnhout

Website : www.brouwerijhetnest.be

Ontdek hier al onze andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.