De Courant is een van de bieren van Petre Devos uit Oudenaarde. Een brouwerij dat na meer dan 45 jaar gesloten te zijn opnieuw leven werd ingeblazen.

Het bier wordt momenteel nog grotendeels eigenhandig bij ‘t Brouwers Verzet gemaakt maar sinds kort wordt er in Oudenaarde ook in de ketels geroerd.

  • BROUWERIJ Petre Devos
  • HERKOMST Oudenaarde, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Bruin bier
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 7°c.
  • GLAS Kelkglas

SMAAKOMSCHRIJVING

De Courant heeft een nog licht doorschijnende roodbruine kleur met een stevig bleek schuim. In de geur valt vooral het moutige karakter op van brood en granen met een lichte toets van karamel en kandij. Op de achtergrond valt er ook een zachte kruidigheid te merken maar moeilijk te zeggen welke het zijn. Heel zacht in smaak, verfrissend maar met toch nog net genoeg body. Een bruin bier met niet teveel poespas dat vlot drinkbaar is.

EXTRA INFORMATIE

Petre Devos is bij velen vermoedelijk niet gekend, evenmin was dat bij mij.

De brouwerij is recent terug tot leven gekomen door brouwer Edward Vandermeersch. Terug tot leven gekomen bedoel ik omdat de brouwerij reeds actief was tussen 1899 en 1970 in Oudenaarde en het was destijds een begrip.

August Petre richtte de brouwerij toen op maar overleed reeds in 1914, waarna zonen Pierre, Charles en Louis het roer overnamen.

De bieren waren alom gekend en geprezen in de streek en daarrond, in 1930 breidden ze zelfs nog uit. MAar na de 2e wereldoorlog maakten de pilsbieren hun intrede en de speciaalbieren raakten verdrongen. De productie werd te groot en de vraag te klein en zo gingen uiteindelijk de deuren in 1970 dicht.

Tot in 2016 iemand het tijd vond om de bieren in hun eer en glorie te herstellen en geleidelijk aan het volk terug kennis te laten maken met Petre Devos. Voorlopig gebrouwen bij ‘t Brouwers Verzet maar in 2020 zijn ze gestart aan hun eigen brouwerij.

De Courant is het bruine bier in het gamma, naast nog een viertal andere bieren die ze maken. De bieren zijn vlot verkrijgbaar bij de meeste drankenhandels zoals Prik & Tik.

FOODPAIRING

Te drinken bij een stukje witte vis met béarnaise, een klassieke stamppot of bij een zachte romige kaas.


Brouwerij Petre Devos

Industriepark de Bruwaan 45/S, 9700 Oudenaarde

Website : www.petredevos.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.