centurio

Centurio is een niet zo heel typische maar wel lekkere quadrupel in het gamma van brouwerij Rodanum, een contractbrouwerij zoals wordt gezegd uit het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg.

OVER BROUWERIJ RODANUM EN HET BIER

Brouwerij Rodanum is het harde werk van collega zytholoog Frank Schout, afkomstig uit het voor mij nabijgelegen Aardenburg, vlak over de Nederlandse grens. De naam Rodanum verwijst naar de naam die Aardenburg in de Romeinse tijd droeg : Rodanborgh.

Frank was al van kleins af aan gepassioneerd door lekker eten, koken en later bijgevolg ook voor goede bieren. Een opleiding traiteur en gastronomisch koken was het logische gevolg. In die tijd begon Frank ook met het brouwen van bier Frank was al van kleins af aan gepassioneerd door lekker eten, koken en later bijgevolg ook voor goede bieren. Een opleiding traiteur en gastronomisch koken was het logische gevolg.

In die tijd begon Frank ook met het brouwen van bier maar dan met kant en klare pakketten. Dat brouwen lag lange tijd stil tot in 2014 hij terug aan de slag ging maar dan met eigen recepten en zonder al die pakketten. In 2015 had Frank zijn eerste recept op punt en achtte hij het ook tijd om zijn bieren op grote schaal te gaan laten brouwen bij brouwerij Eutropius onder andere. De Tripel Jules was het eerste bier dat op de markt kwam.

Na de tripel Jules kwamen er nog de Saison Jane bij en een IPA met de naam Aquila. Het ontwikkelen van al die bieren gebeurt wel nog steeds thuis op kleine schaal in oplages van 15 liter ongeveer. Vrij recent, in 2020 kwam ook deze Centurio in het gamma, een quadrupel gebouwd op zijn mouten en met finesse en niet zo zeer het zoete en rijke zoals vele andere quadrupels.

CENTURIO

centurio
  • BROUWERIJ Rodanum
  • HERKOMST Aardenburg, Nederland
  • KLEUR Amber/koperkleurig
  • STIJL Quadrupel
  • ALCOHOL 9.4% vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Centurio heeft een intense koperkleur dat naar bruin toe gaat. De geur zit boordevol mouten met een lichte karameltoets en rozijnen, maar heel fijn eerder en daarnaast een kruidige hint van vanille. De smaak is niet zozeer zoet als vele quadrupels maar heel fijn met een iets hoger koolzuurgehalte. De mouten komen ook hier mooi in door en een zachte fruitige toets en karamel in de afdronk. Een mooi, eerder culinair bier.

FOODPAIRING

De Centurio is een bier dat perfect past bij pluimwild als fazant en patrijs, risotto met bospaddenstoelen en gerijpte kazen.


BROUWERIJ RODANUM

Weststraat 33, 4527 BR Aardenberg

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.