cassandra oyster stout

Cassandra oyster stout is een stout gerijpt op oesterschelpen met een sterke link naar de lokale Damse legende is een van de bieren in het gamma van Siphon Brewing, een van mijn favoriete lokale brouwerijen.

OVER SIPHON BREWING EN HET BIER

Siphon Brewing is een microbrouwerij uit het West-Vlaamse Damme, gelegen aan restaurant de Siphon van Franky Callewaert. Het restaurant is al jarenlang een culinair begrip en al lang was hij liefhebber van (aangepaste) bieren bij zijn gerechten. Toen hij in contact kwam met het tweetal Breandèn Kearny (voormalig Iers advocaat) en Franklin Verdonck (ingenieur) vertelde hij hen dat het zijn grootste droom was om bij het restaurant een brouwerij te hebben dat bieren maakt om daar dan op de kaart te zetten, en zo geschiedde.

In 2016 werd een gebouw nabij het restaurant als brouwerij ingericht en niet veel later werden de eerste flesjes Dams bier gemaakt. Breandèn is al enige jaren geleden naar hier verhuisd om zijn passie voor bier te volgen en bier en foodwriter te worden en Franklin gepassioneerd en opgeleid hobbybrouwer.

In 2018 werd Siphon Brewing als beste nieuwe brouwerij verkozen in Amerika, een heuse eer maar ook het bewijs dat ze daar goede bieren maken. Ze maken bieren in vaak klassieke stijlen maar met een moderne twist. Denk maar aan een oester stout, bier met lavendel, gerookt hout, enz.

Alle namen van de bieren hebben trouwens een link naar de stad of een mythe wat de bieren des te interessanteer maakt omdat er een verhaal achter zit.

Zo is Cassandra volgens de legende een zeemeermin die gevangen genomen werd in ‘t Zwin en op de markt van Damme tentoongesteld werd voor geld. Uit wraak sprak ze een vloek uit over de stad Damme en werd ze verbannen naar een vergeetput in Oostkerke, vlak bij de plaats waar nu Siphon brewing gevestigd is. De vloek kwam deels uit want later verzandde de haven van Damme. De legende is nog terug te vinden in de windvanen die op gebouwen en windmolens staan.

De Cassandra oyster stout zelf is een stout pur sang, maar niet zo maar een, om een link naar de zee ergens te leggen kozen ze er voor om het bier te laten lageren op de gebruikte oesterschelpen van het restaurant. Dit zorgt voor een heel lichte zilte toets en ook voor de perfecte pairing met verse oesters zelf.

CASSANDRA OYSTER STOUT

cassandra oyster stout
  • BROUWERIJ Siphon Brewing
  • HERKOMST Damme, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Stout
  • ALCOHOL 7% vol.
  • SERV.TEMP. 9° c.
  • GLAS Wit wijnglas (model op foto)
BIEROMSCHRIJVING

De Cassandra oyster stout heeft een diep bruine bijna zwarte kleur met donker schuim. De geur zit vol koffie en chocolade met een lichte hint van drop. In de smaak krijg je ook pure chocolade en koffie met een romig mondgevoel en een vrij stevige maar niet storende bitter. De licht zilte hint van de oesters komt pas in de smaakvolle en lange afdronk terug.

FOODPAIRING

Serveer de Cassandra oyster stout bij, hoe kan het ook anders, verse zeeuwse oesters, maar even goed bij gebak met chocolade en vanille of rood fruit en cheesecake.


SIPHON BREWING

Damse Vaart Oost 1, 8340 Damme

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.