Bij het schrijven van deze biertip moet ik je al gelijk zeggen dat je deze Brewmance Atrium niet meer in de handel zult vinden… Waarom dan nog meegeven? Wel, omdat het gewoonweg een heel goede Barley wine is en Jef Pirens reeds een tweede reeks samenwerkingen gedaan heeft die even zeer de moeite is en deze wel nog kunt kopen.

Mash of the Titans, ofte 6 bieren van titanen uit de Belgische bierwereld onder de naam Brewmance. Het was Jef Pirens van brouwerij d’Oude Maalderij uit Izegem die met het idee kwam om samen te gaan werken aan een leuke reeks bieren. Elk van de brouwers mocht hun zin doen, het resultaat daarvan waren 6 barley wines, maar geen een is te vergelijken met de ander. Brouwerij Totem uit Evergem, Atrium uit Marche-en-Famenne, Alvinne uit Moen, ‘t Hofbrouwerijke uit Beerzel, ‘t Verzet uit Anzegem en brasserie Minne uit Somme-Leuze gingen aan de slag om elk hun eigen versie te maken.

De lichtste telt 9.1% en de zwaarste 10.4% vol, wat kan al kan tellen. De bieren werden door Jef verdeeld in kleine mooie kratjes met van elk 1 bier en 1200 kratjes in totaal. Niet niets maar de bieren gingen als zoete broodjes.

Deze Brewmance Atrium is dus een barley wine zoals de anderen uit de collectie, gemaakt met havervlokken en tonkabonen. Die zorgen voor een goede hint van vanille maar ook nog veel meer dan dat.

Brasserie Atrium is op korte tijd al een gevestigde waarde geworden binnen de craftbieren. We moeten naar Marche-en-Famenne om deze microbrasserie terug te vinden. Paula Yunes, zythologe en afgestudeerd in marketing en Valéry De Breucker, gediplomeerd in international management zijn twee bierliefhebbers die elkaar ontmoetten in Brazilië, het thuisland van Paula waar Valéry, Anderlechtenaar van oorsprong, terecht kwam na een job in Australië.

Paula werkte al eerder in de bierwereld in Brazilië en gaf les zythologie en werkte zelfs voor tv daar voor een brouwgerelateerd programma. Ze heeft zelfs nog een sollicitatiegesprek afgenomen van Valery voor de bier importfirma waarvoor ze werkte. Ze waren op slag verliefd en kwamen af en toe in België tot ze zich hier vestigden en ook lessen volgden als brouwer en stages bij befaamde brouwerijen als brasserie des Fantômes in Soy.

In 2018 werd hun eigen brouwerij uiteindelijk werkelijkheid en kreeg de naam Atrium, Latijns voor inkomhal of ruimte die doorgeeft naar vele andere ruimtes.. denk daar maar eens diep over na!

Hun bieren oogstten al direct veel succes want ze werden zelfs door Ratebeer als beste nieuwe brouwerij in 2019 verkozen. Enkel bieren met eigenheid krijgen hier een plaats en geen echte klassiekers te bespeuren. Met deze Brewmance Atrium bevestigen dat ze van vele markten, enfin stijlen wel thuis zijn.
Het ruime gamma bestaat uit een 3-tal ranges, de core range met vaste bieren, specials en historicals.

BREWMANCE ATRIUM : DEGUSTATIEFICHE
brewmance atrium
  • NAAM BIER Brewmance Atrium
  • BROUWERIJ d’Oude Maalderij/Atrium
  • HERKOMST Izegem/Marche-en-Famenne, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Barley wine
  • ALCOHOL 9.5% vol.
  • SERV.TEMP. 11°c.

UITZICHT

Bijna nog doorschijnend bruin van kleur en wazig met een iets grovere schuimkraag.

GEUR

In de geur voornamelijk veel mout waarvan deels geroosterde mout en wat karamel maar zeker ook rozijnen en toetsen van vanille.

SMAAK

De smaak is vol, rijk en krachtig met de mouten die domineren en die warme kruidigheid dat lang blijft hanngen.

FOODPAIRING

Serveer de Brewmance Atrium bij wild, goed gerijpte kazen of kruidig gebak.

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.