black is the colour

Zoals gezegd zullen er op de site van Beer & Cooking niet enkel Belgische bieren geproefd en gepresenteerd worden. Met deze Black is the colour van Boundary brewing cooperative uit het Noord-Ierse Belfast houden we woord. Het is steeds interessant om eens te kijken wat leeft in de craftbierwereld, vaak worden er heel goede en interessante nieuwe bieren gemaakt net zoals deze.

  • BROUWERIJ Boundary Brewing Cooperative
  • HERKOMST Belfast, Noord-Ierland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Black IPA
  • ALCOHOL 5.5% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Teku glas
BIEROMSCHRIJVING

Deze Black is de Colour is, zoals de nam het zegt een echt zwart bier met een vrij bruin en stevig schuim. Bij het openen van het blik springen de geuren van hop onmiddelijk in de neus en je moet het er niet eens voor onder je neus gaan houden. Het bier is heel aromatisch met onder andere gebrande mouten, koffie, gekonfijte zoete kersen en bittere chocolade in zijn boeket.

Maar daarnaast heb je dan nog die geuren van de rijkelijk gebruikte aromahoppen zoals tropisch fruit, hars en een pikante kruidigheid. Het is even wennen daaraan want die hopgeuren associeer je niet echt met een donker bier. De smaak is heel fris in de aanzet met ook hier veel mondaroma van koffie, chocolade, zoet fruit en een vrij stevige bitter dat wel heel goed verwerkt is. Het duurt enkele slokken om te wennen aan het bier maar eens dat het geval is, is het echt een bier om van te genieten.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Boundary Brewing Cooperative is het toonbeeld van een moderne manier van werken. Hier wordt gewerkt volgens een systeem dat uit de states afkomstig is, namelijk een coöpertieve brouwerij.

Dat wil zeggen dat de brouwerij eigenlijk eigendom is van alle leden die zich inschrijven en zo ook geld binnenbrengen. In december 2014 werd in Belfast de cooperatieve opgericht door Matthew Dick.
Toen werd er gestart met de eerste wervingscampagne zeg maar, op zoek naar leden/insvesteerders/aandeelhouder, want dat werden ze uiteindelijk. Op nog geen 8 dagen tijd kwamen ze al uit op 447 leden en de nodige 100.000 pond, een immense prestatie!

Op die manier konden ze direct aan de slag gaan en de brouwerij en installatie gaan oprichten. Niet veel later werden de eerste bieren al gemaakt en die waren in no time uitverkocht.

Een jaar later kwam de tweede ledenwerving en die was nog een stuk grootser. Met 160.000 pond en 1400 leden konden de nodige uitbreidingen gedaan worden. Men kan de dag van vandaag nog steeds lid worden en ook aanspraak maken om verkozen te worden tot bestuurslid en ook deelnemen in winst.

Bij Boundary brewing maken ze een hele reeks aan bieren die vooral modern zijn in stijl maar ook met de Belgische traditie in het achterhoofd. Ze maken een CORE range van 4 bieren en daarnaast een hele hoop specials zoals deze Black is the colour, een dark IPA. Een ipa zoals je die kent maar dan in een donkere versie met geroosterde mouten gemaakt.

Voor deze Black is the Colour werd er gedryhopt met 16 gram hop per liter bier wat veel is. De gebruikte soorten zijn cascade, chinook, colubus, centennial en mosaic. Het zijn deze die voor zijn rijkelijk aroma zorgen.

FOODPAIRING

Deze Black is the colour is zodanig rijkelijk en speciaal dat hij best op zich gedronken wordt.


BOUNDARY BREWING COOP

PortView Trade Centre, 310 Newtownards Rd, Belfast BT4 1HE, Verenigd Koninkrijk

Website : www.boundarybrewing.coop

Ontdek hier al onze andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.