black heart

Black heart is een typische dry stout van het Schotse Brewdog. Brewdog moet zowat een van de grootste craftbierbrouwerijen zijn die er bestaan. Het gekke verhaal van Martin Dickie en James Watt, beiden toen 24 begon in 2007, zoals velen hadden ze genoeg van dat saaie industriële bier dat werd verkocht en ze raapten hun moed en geld samen om een brouwerij op te richten in Aberdeenshire, met wat hulp van de bank natuurlijk.

Na vele kleine brouwsels te gaan maken, zelf af te vullen en op de markt te gaan verkopen waren ze anderhalf jaar later al uitgegroeid tot Schotlands’ grootste onafhankelijke brouwerij en hadden ze al voor beroering gezorgd door een bier van maar liefst 18% vol. te gaan brouwen, het zwaarste Britse bier ooit toen. Het was zo erg dat ze in het parlement zelfs wilden gaan stemmen om het te verbieden.

Dat bezorgde hen uiteraard veel promotie en gingen al gaan exporteren naar Japan, Amerika en Zweden. Een paar jaar later kreeg James al de titel van beste jonge ondernemer en het jaar erna openden de eerste taprooms buiten die van hun brouwerij. Zo vierden ze de opening van hun Londense bar door met een tank door de straten van Londen te gaan rijden.. Maar dat zijn nog niet de gekste stunts van de mannen.

Zo verkleedde James zich al eens als the Queen op een eindejaarsvlog, brouwden ze bier onder zee, rijpten ze bier op een vissersboot en maakten ze in hun beginperiode een sterk en heel gelimiteerd bier waarvan ze de flesjes in doordgereden en opgezette hermelijnen verpakten, best luguber dus.

De heren hebben ook een investeringsprogramma die ze regelmatig laten lopen die ze Equity for Punks doopten. Mensen kunnen aandelen kopen en investeren zo, crowdfundinggewijs, in de brouwerij. In 2018 leverde dat een astronomisch bedrag op van 126 miljoen, niet mis toch. De brouwerij was trouwens al lang verhuisd naar Ellon in Schotland omdat de oorspronkelijke veel te klein was.

Ook in Berlijn hebben ze ondertussen een brouwerij en taproom opgericht, net als in Columbus (USA) en Brisbane (Australië), van ondernemerschap gesproken. Een paar jaar geleden openden ze ook een hotel Ondertussen staan meer dan 100 bieren op de teller, vaak eenmalige of tijdelijke brouwsels. Maar ze hebben ook hun headliners, vaste bieren in het gamma, waar de eerder besproken Punk IPA in thuis hoort.

De Black heart is hun take op een klassieke dry stout, meer bepaald die gekende Ierse variant. Gemaakt met Crystal mout en chocolademout om een zacht en licht bier met een dosis karamel en chocolade te bekomen.

BLACK HEART
black heart

BROUWERIJ Brewdog

NAAM BIER Black Heart

HERKOMST Aberdeen, Schotland

KLEUR Bruin

STIJL Dry stout

ALCOHOL 4.1 % vol.

SERV.TEMP. 5 °c.

UITZICHT

De Black Heart heeft een diep bruine tot bijna zwarte maar toch nog een lichtjes doorschijnend en een zwakke licht beige schuimkraag.

GEUR

In de neus voornamelijk karamel en mout met een vleugje melkchocolade en wat koffie.

SMAAK

De smaak van het bier is licht, zacht met een fijn zoet puntje van de mouten.

FOODPAIRING

Serveer de Black Heart bij lichte vleesgerechten of oesters.

Ontdek hier alle andere biertip

Aanbevolen artikelen

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.