Black Damnation IV

De Black Damnation IV is zoals doet vermoeden de vierde in de Black Damnation reek van de Struise Brouwers uit het West-Vlaamse Vleteren. Een speciale uitgave van hun gekende Black Albert, ditmaal op rhumvaten gerijpt.

OVER DE STRUISE BROUWERS EN HET BIER

De eerste bieren van de Struise werden ontwikkeld in 2001, in een oud schuurtje op een struisvogelboerderij in Lo-Reninge, een uithoek van West-Vlaanderen. Struise heeft dus zijn naam aan deze vogel te danken.

In 2003 hebben ze hun eerste bier, de pannepot, gecommercialiseerd. Genoemd naar een scheepstype. Tot 2009 maakten ze gebruik van andere brouwers hun installatie, eerst bij deca en dan bij Coulier, tot ze in 2009 een pand gevonden hadden in Oostvleteren. Maar door grote successen wordt er nog steeds gebruik gemaakt van collega brouwers hun installatie.

Sinds 2012 wordt hier een groot assortiment aan speciale en aparte bieren gebrouwen waarbij je merkt dat ze zichzelf al eens opnieuw durven uitvinden. Voornamelijk zwaardere bieren, sterk gehopte of vatgerijpte passeren de toonbank.

Deze Black Damnation IV is de vierde in reeks van ‘gepimpte’ Black Albert bieren, een van de beste stouts die België telt. Voor deze editie werd het bier gedurende 2 jaar gelagerd op Carribische rumvaten en dat merk je in het bier.

BLACK DAMNATION IV
Black Damnation IV
  • BROUWERIJ Struise Brouwers
  • HERKOMST Vleteren, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Stout
  • ALCOHOL 13% vol
  • SERV.TEMP. 12°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Black Damnation IV heeft een donkerbruine tot bijna zwarte kleur en een snel verdwijnend schuim, typisch aan zware bieren. Als het bier goed op temperatuur is en open komt krijg je een rijke geur van koffie, rozijnen en karamel met nog wat zoet donker fruit en een vleug vanille dat te danken is aan de rum(vaten). In de smaak proef je direct de power maar alles zit mooi in balans. Een lichte bitter met tegelijk wat zoet en de koffie en rozijnen zorgen voor een aangename lange afdronk.

FOODPAIRING

Door zijn stevige body en hoog alcoholgehalte is deze Black Damnation IV iets moeilijker te pairen met eten of het zou een stevige winterse stoofpot moeten zijn. Geniet er vooral van na de maaltijd met een goede Cubaanse sigaar (sorry voor het promoten van tabak).


STRUISE BROUWERS

Struise Brouwers

Kasteelstraat 50, 8640 Oostvleteren

Website

Delen op Facebook!

Ontdek  hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.