black blood

Black Blood is een van de vele overheerlijke bieren van Estlands beste brouwerij (naar mijn mening), Pühaste. Zwart bloed mag je vrij letterlijk nemen, het bier is heel donker bruin met toch een roodpaarse kleur, hoe dat komt lees je verderop!

OVER PÜHASTE EN HET BIER

Pühaste brewery is een vrij recente maar al heel gekende, gegeerde en gewaardeerde speler in de craftbierwereld. Wanneer je aan Estland denkt denk je zeker niet aan bier, dat is een feit. Nochtans biedt Estland een heel arsenaal aan topbrouwerijen, naast Pühaste heb je bijvoorbeeld Pohjala als topper die zowat de trend zette.

Het was Eero Mander die in 2011 begon met Pühaste bieren te gaan brouwen in een klein zomerhuisje in Pühaste. Daar brouwde hij al zijn testbatches alvorens als gipsybrouwer bij anderen grotere volumes te gaan maken. Zo begon hij geleidelijk aan naam en faam te maken, tot in 2016 de tijd rijp was om zijn eigen brouwerij uit de grond te stampen.

Eero kende zeker periodes dat hij amper aan goede grondstoffen kon geraken maar hij aan de top staat is dat probleem a zeker van de baan. Exporteren doen ze wereldwijd, van Finland en Zweden over Europa tot zelfs de USA, Canada en Australië. Experimenteel, zo kan je de bieren zeker noemen, maar saai allesbehalve. Zowat alle stijlen passeren er, witbieren, zure bieren, saison, ipa en vooral stevige stouts met de Silver Series als absolute top. Naast een uitgebreide core range worden seasonals gebrouwen zoals deze Black Blood maar ook collab brews in samenwerking met andere brouwerijen.

De Black Blood dankt zijn naam aan zijn donkere diep paarsrode kleur door het gebruik van rode bietensap. Die wonderbaarlijk goed matched met de chocolade en koffietoetsen in het bier. Munich en pilsmout vormt de basis met daarnaast rogge en haver.

BLACK BLOOD
black blood
  • BROUWERIJ Pühaste brewery
  • HERKOMST Tartu, Estland
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Imperial Stout
  • ALCOHOL 10.5% vol.
  • SERV.TEMP. 12°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Black blood heeft een diepe donkerbruine kleur op het eerste zicht maar bij nader kijken ook paarsrood van de bieten. Het rijke aroma doet eerder aards aan van de bieten maar zit gelijk goed omhuld door fijne bittere chocolade, cacao en koffie. Zijn smaak en textuur is vrij dik en rond met veel cacao en bittere chocolade, doorweven van rode biet maar dan subtiel. De afdronk bevat ook iets pittigs. De Black blood is een topper om heel langzaam van te genieten.

FOODPAIRING

De Black Blood is nogal heel apart en uitgesproken waardoor hij moeilijk pairt met eten dus geniet er van als digestief of probeer hem toch eens bij een chocoladecake met rode bieten.


PUHASTE BREWERY

Tähe 133C, 20107 Tartu

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.