big mama

Big mama, je zou bij het horen van de naam nu niet direct aan bier denken maar jawel.. het is een van de 4 vaste waarden in het gamma van Novabirra. Eerder was ik al sterk overtuigd van de Holy IPA en wat was ik blij dat ik in een klein winkeltje dit bier tegen kwam. De Big mama is een rijkelijke cacao stout die naar mijn mening perfect gebalanceerd is.

Novabirra is het biermerk in de handen van Emanuele Corazzini, een man Italiaanse roots en een grote passie voor ambachtelijke bieren uit Eigenbrakel. Zelf is hij in 2008 gestart met zijn project Novabirra waarmee hij zijn passie doorgeeft aan anderen, enerzijds door proeverijen en zythologiecursussen te geven maar anderzijds ook door hobbybrouwlessen te organiseren, dé ideale teambuilding.

In 2011 zette hij de grote stap om zijn eigen bieren op grote schaal te gaan ontwikkelen en verkopen. Emanuele beschikt zelf niet over een voldoende grote installatie maar hij kan hier voor terecht bij brouwerij De Ranke in Dottignies, waar hij zelf in de ketels ‘roert’.

Het vaste gamma bestaat uit 4 bieren, de Holy IPA, De Big Nose Tripel die ik later zeker ook nog eens ga voorstellen, sinds kort de Acid Junk (een zure ipa met vooral veel hoparoma) en uiteraard deze Big mama cacao stout.

Daarnaast zijn er al een hele resem seizoensbieren gepasseerd die net dat tikkeltje aparter zijn onder het Dr. Juice label. Zo maakte hij eerder al een paar tripels die op vat gerijpt is gedurende 21! maand, de een met whiskytoetsen en de ander met sherry of wat dacht je van een rode IPA met speciale mouten gemaakt.

De Big mama zelf is een cacaostout, gemaakt met 5 gerstsoorten en rogge dat dan ook nog eens dryhopping met Summit hop en Wiliamette kreeg en een rijping met cacaobonen uit Madagascar. Vandaar zijn zoeter maar tegelijk fruitig karakter met wel voldoende bitter.

Big mama

big mama
  • BROUWERIJ Novabirra (De Ranke)
  • HERKOMST Eigenbrakel, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Stout
  • ALCOHOL 8% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Porterglas

De Big mama is diep bruin(rood) van kleur met een lichtbeige stevige schuimkraag. De geur bestaat vooral uit, hoe kan het anders, cacao en fijne chocolade (maar niet die hele bittere) maar ook koffie, zoet zwart fruit en karamel, afgewerkt met een kruidige hoptoets. De smaak start direct met een goede zoet/bitterbalans met ook hier de chocolade en koffie. Algeheel een heel zachte en smaakvolle stout.

FOODPAIRING

De Big mama past volgens de brouwer perfect bij cheesecake met speculoos en coulis van rood fruit, beter kan ik het zelf niet zeggen. Ook een brownie met yoghurtijs zou er zeker bij passen.


NOVABIRRA

Sentier du Croquet 8, 7800 Boussu

Website : www.novabirra.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.