adriaen brouwer oaked

De Adriaen Brouwer Oaked is een van de 3 bieren in de reeks van Adriaen Brouwer bieren van de oudste Belgische familiebrouwerij. Een dus met een eeuwenlange traditie wat zorgt voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat proef je in zowel de limonade over de pils tot in hun quadrupels.

OVER BROUWERIJ ROMAN EN HUN BIEREN

De Geschiedenis van de brouwerij gaat al terug tot in 1545, toen Joos Roman nabij Oudenaarde B&B, hoeve, mouterij, maalderij, brouwerij, etc uitbaatte genaamd ‘de Clocke’, gelegen langs de handelsroute van Frankrijk naar Duitsland.

Die vele activiteiten werden jarenlang uitgeoefend maar doorheen de jaren en enkele generaties verder werd brouwen de hoofdbezigheid. De grote en mooie gebouwen waar de brouwerij in ondergebracht is dateren al van uit het interbellum, 1930 meer bepaald, ook het jaar waarin nv Roman boven de doopvont werd gehangen.

Tot aan de 2e wereldoorlog was ‘Oudenaerds bruin’ hun meest verkochte bierstijl tot er voor een ommezwaai gezorgd werd met de komst van Romy pils en zo de meer vergane markt van bruin meer achter zich gelaten werd. Dit tot Louis Roman naast de pils zich meer ging gaan toespitsen op een gamma van speciaalbieren naast pils. Zo kwam Sloeber in het gamma, ename abdijbier, Mater, Gentse Strop en uiteraard Adriaen brouwer, genoemd naar de in 1604 in Oudenaarde geboren kunstenaar. Die laatste kwam als vervanger voor het vroegere Oudenaards bruin.

De Adriaen Brouwer Oaked is een bio bier, net als alle andere bieren in de gelijknamige range. Deze Oaked werd uitgebracht in 2018 en is gemaakt op basis van het Winter Wood kerstbier, op smaak gebracht met eikenhout van sherry- en whiskyvaten.

ADRIAEN BROUWER OAKED

adriaen brouwer oaked
  • BROUWERIJ Brouwerij Roman
  • HERKOMST Oudenaarde, België
  • KLEUR Bruin
  • STIJL Sterk donker bier
  • ALCOHOL 10%
  • SERV.TEMP. 10°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Adriaen Brouwer Oaked is een donkerbruin helder bier met een rijkelijke crèmekleurige schuimkraag. In de geur lijkt het boeket haast op een mooi verouderde wijn met daarnaast rozijnen, gedroogd donker fruit, karamel en mout, afgekruid met een hint van cacao door het hout. In de smaak een rond en stevig bier met een verfrissende lichte zurigheid hoewel het bier zeker niet zuur is. In de lange afdronk keert het hout en gedroogd fruit mooi terug.

FOODPAIRING

De Adriaen Brouwer Oaked past door zijn rijke smaak perfect bij blauwe kazen en wildstoofpotten.


BROUWERIJ ROMAN

Hauwaart 105, 9700 Oudenaarde

Website

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.