yellow stone

Deze Yellow Stone is nog een van de laatste in het gamma van de Gigant bieren die ik onder de loep wou nemen en aan jullie voorstellen. De vorige twee konden mij bekoren maar deze.. ? Even zeer! Een frisse maar volle en smakelijke IPA met Kveik gist gebrouwen.

OVER KANAAL ONE BREWING EN HET BIER

Kanaal one brewing doet vermoedelijk bij niemand een belletje rinkelen maar menig (speciaal)bierliefhebber zal misschien wel al een van de vier bieren onder de naam Gigant in de unieke flesjes gevonden hebben in de rekken (hoewel ze tegenwoordig nu ook op blik komen). In die unieke flesjes zitten telkens aparte bieren en niet het zoveelste gewone bier dat je overal vindt.

De bieren maken vooral naam onder de naam Gigant, het werk van Miranda Provoost. Een voormalig uitbaatster van een tabakswinkel langs het kanaal in De Panne. In september 2021 kwamen de eerste bieren uit, van de eerste keer vier zelfs. Na 25 jaar de winkel open te houden wou Miranda het gamma in haar winkel op vraag van vele klanten uitbreiden met Belgische speciaalbieren maar bovenal ook eigen bier.

Miranda besloot dat in 2019 te verwezenlijken en een van haar medewerkers Kurt Outtier volgde opleiding tot microbrouwer. Een ding stond op voorhand al vast, eenheidsworst zal nooit gebrouwen worden door hen! Graag willen ze ook buiten de landsgrenzen doorbreken dus aan ambitie geen grens. Namen als Juicy Blue, Apero Cult, Shore Thin en Yellow Stone bewijzen dat zeker. Wat dacht je van bier met zeekraal en zeewier? Zulke bieren mag je dus verwachten! Hun slogan is dan ook Gigant, It’s belgian, It’s Great.

Ze mochten met hun bieren al medailles ontvangen, een hele prestatie op korte tijd en zelfs de flesjes kregen een designaward. Wegens succes werd het team al vergroot met Charlotte Ballieu en Marc Vanhoucke die verantwoordelijk zijn voor de verkoop, horeca en administratie. Brouwen wordt voorlopig uitbesteedt maar de droom is er zeker om een eigen brouwerij te beginnen.

De Yellow Stone is een IPA maar geen gewone, deze werd gebrouwen met een Kveik gist. Kveik is een van oorsprong Noorse giststam die in tegenstelling tot andere gisten veel hogere temperaturen aankan en dan nog eens heel snel vergist wat handig is voor brouwers en dikwijls meer of andere aroma’s doet ontwikkelen. Voorts is het bier gemaakt van 3 moutsoorten en maar liefst 4 hopsoorten zorgen voor zijn bitter en vooral aroma van steenfruit.

YELLOW STONE
yellow stone
  • BROUWERIJ Kanaal One Brewing (Gigant)
  • HERKOMST De Panne, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Kveik IPA
  • ALCOHOL 6.1 % vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Yellow Stone heeft en diepe donkerblonde kleur met een stevige witte schuimkraag. Aroma’s van voornamelijk perzik en abrikoos met daarnaast de mouten die spreken met een zoetige toets er in. Niet de meest espressieve neus maar wel een uitgesproken volmondige smaak met een goed versmolten bitter en een sappige textuur.

FOODPAIRING

Drink de Yellow Stone bij scampi in een kokos-currysaus, gambas van op de barbecue of een zachte curry van varkensvlees.


KANAAL ONE BREWING/GIGANT

Duinkerkekeiweg 1, 8660 De Panne

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.