white sabbath

Black Sabbath ken je waarschijnlijk van die loeiharde muziek maar White Sabbath is een verrassend goed bier van Brasserie la Houppe uit Namen. Een recente micro brasserie vlakbij het historische centrum van de historische stad, aan de oevers van de Maas.

OVER BRASSERIE LA HOUPPE

Brasserie La Houppe is dus een vrij recente microbrouwerij in het hartje van Namen, hoofdstad van Wallonië en trouwens zeker een aanrader om eens op citytrip te gaan met zijn prachtige citadelle.

Ze zijn met 5, de bezielers van de brasserie.. Xavier, François, Alexandre, Laurent en Bertrand. 5 fijnproevers en levensgenieters die een ambitieus project zijn aangegaan. In 2012 kwamen ze met het idee om een bier te gaan maken met een smaak die ze nog nergens anders hadden geproefd. Een met voldoende bitterheid, karakter en citrustoetsen dat ook nog eens dorstlessend en verfrissend moet zijn.. Vele avonden hebben ze samen gezeten en gebrainstormd alvorens ze echt in actie kwamen.. Tot op een bepaald moment Alexandre, het brouwende brein van de 5, enkele bieren maakt en begin mei ’13 enkele bieren voorschotelt waaruit uiteindelijk de ‘La Houppe’ voort komt.

De La houppe komt voornamelijk in 75cl flessen op de markt met het idee om er een echt bier om te delen van te maken, maar het verschijnt uiteraard ook in de klassieke 33 versie. Niet veel later vonden ze hét geschikte gebouw wat verderop, in het voormalige gebouw van brasserie Balon-Perrin, dat nog altijd wel in de handen van de familie is. Hier kunnen ze gestaag uitbreiden en hun ambitieuze plannen uitbreiden. De familie Balon-Perrin steunt hen hierin ook wel om groter te worden. Zo werd in 2016 een grotere installatie van 10 hl geïnstalleerd en meerdere tanks om meer dan 40 hl aan te kunnen. Daarnaast wordt ook nog een deel bij brouwerij Anders gebrouwen om zo flexibel te kunnen omspringen met capaciteit.

Na hun La Houppe kwam er ook nog een lichter bier in het gamma, de Jambes dans l’air en ook de Chirlike dat ze maakten voor de ‘Molons’ van Namen, een folkloristische vereniging, ter ere van hun 175e verjaardag. Daarvoor lieten ze hun Houppe rijpen op Armagnacvaten.

Laatst hebben ze hun brewrocks reeks gelanceerd, een ‘out of the box’ reeks van 2 bieren waarvan deze White Sabbath deel uitmaakt. Het andere bier is de White Queen. De White Sabbath die ik hier voorstel is gebaseerd op een roggebier, dat eeen typische volmondige smaak heeft en ook een lichtzurig kantje en een aangename kruidigheid, maar bij la Houppe hebben ze er meer mee gedaan.. hij kreeg een extra hopping met Ekuanot waardoor hij die toetsen van tropisch fruit en dennehars meekrijgt.

De White queen daarentegen is een witbier vol hoptoetsen waardoor die extra veel smaak kreeg. Beiden kregen een prachtig design mee door artiesten ontwikkeld. Zo krijgen beide bieren een echt rock ‘n roll imago en dat is wat ze wilden bereiken. Het label op de White Sabbath is ontworpen door Raphael Kirkove, een desgigner die zich vooral met tekenen bezig houdt.

White Sabbath

white sabbath
  • BROUWERIJ La Houppe
  • HERKOMST Namen, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Roggebier
  • ALCOHOL 5% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS TEKU glas

BIEROMSCHRIJVING

De White Sabbath heeft een diepe goudblonde kleur dat naar amber toe gaat en een iets grovere schuimkraag.

In de geur heb je direct een iets zoetere moutgeur met een zurig kantje door de rogge, maar dan eerder subtiel. Op de achtergrond tropisch fruit zoals mango en abrikoos, naast een kruidige toets dat naar koriander opgaat. De smaak die is heel volmondig met voldoende bitter en ook hier de kruidigheid die doorkomt. Een volmondig bier dus met zeker een verfrissend kantje.

FOODPAIRING

De White Sabbath past uitstekend bij gegrilde vis, roggevleugel met kappertjes en tomaat, rijpe pittige kazen of gevogelte.


BRASSERIE LA HOUPPE

Avenue de la Plante 49, 5000 Namen

Website : www.houppe.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.