white kveiking

Met de White Kveiking schotel ik jullie met plezier ondertussen al het vierde bier van Skollmann uit Maldegem aan jullie voor. Hiermee trekken ze qua naam terug de meer ‘Noorse kaart’ zoals bij de Burning Skoll en Swarte Gront.

Tom Heirman en Jonas Schollaert zijn de twee drijvende krachten achter de verrassende en verfrissende bieren van Skollmann brewery. Nog maar recent zijn de heren begonnen met het commercialiseren van hun eigen bieren, maar brouwen deden ze al veel langer als hobby.

Dat de brouwerij zijn naam dankt aan het duo dat in het dagelijkse leven leerkracht en logistiek bediende is, had je heel misschien al gezien.. Schollaert (Skoll) en Heirman (Mann). Samen brengen ze bieren die zeker niet alledaags zijn in het vaak eerder stoffige en klassieke gamma van de Belgische blondjes, tripels en dubbels. Dat bewezen ze toen ze in januari met hun eerste bier, de Burning Skoll uitkwamen en nu alweer met de Swarte Gront. Een pittige saison met gember. Het verhaal achter dat bier en een interview met de heren kan je trouwens hier nog eens nalezen.

Nog geen jaar later, december 2021 brengen ze hun tweede bier, de Swarte Gront uit. Een Black IPA dat net als zijn blonde variant heel rijkelijk gehopt wordt om zo aan zijn bittere smaak en hoppig aroma te komen. Stil zitten doen ze niet, na het grote succes met de 2 eerste bieren brachten ze in augustus 2022 de Hopulair uit. Een American ipa die perfect in de lijn van hun visie past : minder gekende stijlen bij het grote publiek met voldoende hop toch iedereen overtuigen.

Nu zijn we nog niet zo veel later en komt met de zomer in het verschiet de White Kveiking op de markt. Alweer een minder gekende stijl, nl. White IPA. Als basis een tarwebier met gerst maar ook tarwe en haver. Dat zorgt voor de duidelijke troebel die natuurlijk is terwijl de Kveikgist iets funky aan het bier geeft.

Motueka hop en chinook werden voor als aromahoppen gekozen en ook dryhopping, vandaar de duidelijke fruitige citrustoetsen in het bier maar ook in de smaak zit de hop goed. Een vrij aanwezige bitter zorgt voor een dorstlessend effectief, ideaal met de zomer voor de deur.

Dat de heren momenteel te werk gaan als gipsy brewers is al eerder mee gegeven maar beide heren konden het heuglijke nieuws al melden dat ze een pand gevonden hebben om hun eigen brouwzaal in onder te brengen. De locatie is nog een vraagteken want eerst willen ze zoveel mogelijk rond hebben alvorens de bekendmaking te doen.

Maar in die afwachting trekken we de White Kveiking open en is het tijd om die onder de loep te nemen.

WHITE KVEIKING : DEGUSTATIEFICHE
white kveiking
  • NAAM BIER White Kveiking
  • BROUWERIJ Skollmann brewery (Gipsy brew bij De Meester)
  • HERKOMST Maldegem (Lendelede)
  • KLEUR Blond
  • STIJL White/Wheat IPA
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERVEERTEMP. 7°c.

UITZICHT

Wazige intens licht gele kleur met een fijne schuimkraag.

GEUR

In de eerste indruk een funky toets van de gist die na eventjes in het glas omslaat naar een bier met veel florale geuren, bloesems en pure hop met ook sinaas en grapefruit.

SMAAK

Een vrij presente maar aangename bitter vanaf de aanzet, verfrissend, sappig van textuur en lichtfruitig in de afdronk.

FOODPAIRING

Serveer de White Kveiking bij enchillada’s (tacogerecht), romige en iets pittigere gerechten.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.