westmalle extra

De trappisten van Westmalle staan al jaren gekend als dé trappist en dient als referentie voor vele andere bieren in die stijl. Met de Westmalle Extra hebben ze geen nieuw bier gelanceerd maar het is wel pas recent in de winkel te verkrijgen. Vroeger diende je de abdij te gaan bezoeken om hem te kunnen proeven maar daar is dus nu verandering in gekomen.

  • BROUWERIJ Onze-Lieve-Vrouw van het Hart abdij Westmalle
  • HERKOMST Westmalle, België
  • KLEUR Blond
  • TYPE Blond trappistenbier
  • ALCOHOL 4.8% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Het gekende Westmalle kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Westmalle extra is een lichter blond bier met een stevige witte schuimkraag. De neus wordt vooral gedomineerd door een zachte moutige geur met een vleugje banaan door die typerende Westmalle gist. Maar het is vooral de kruidigheid van die gist dat doorkomt. De smaak is gezien zijn alcoholgehalte vrij volmondig maar toch licht met ook hier de kruidigheid en de mouten die mooi blijven hangen in de verfrissende afdronk. Op zijn geheel een klassieker maar lekker en licht bier.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De Onze-Lieve-Vrouwabdij van Westmalle heeft er zoal je wel kon denken al een lange geschiedenis opzitten. 2én die al teruggaat tot in de 18e eeuw. Meer bepaald in 1794, toen kregen enkele gevluchte monniken van de La Trappe abdij uit Normandië een hoeve genaamd ‘Nooi Rust’ toegewezen in het Antwerpse Malle. De monniken zijn trouwens van de Cisterciënzerorde die hun oorsprong daar kenden in La Trappe, vandaar dat monniken van die orde kortweg de naam Trappisten krijgen.

Oorspronkelijk wilden ze naar Canada trekken maar velen van hen bleven toch hier. Geleidelijk aan werden er gebouwen opgetrokken zoals een school en een opvanghuis. In het jaar 1836 werd de priorij/klooster verheven tot abdij. En zoals een abdij word aanbevolen dienen ze een lokale volksdrank te nuttigen bij de maaltijden. De keuze om voor bier te gaan was dan ook snel gemaakt en later dat jaar hadden ze hun eerste bier klaar, een licht blond bier dat later als basis zal dienen voor de Westmalle Extra.

Het bier werd lang voor zichzelf te houden tot ze in 1856 als inkomsten begonnen met bier te verkopen aan de poorten van de abdij. De verkoop van het bier kende een groot succes want tot tweemaal toe diende de brouwerij uitgebreid te worden. In dat jaar 1856 maakten ze ook voor het eerst een donker tafelbier, naast hun maaltijdbier. Dat recept werd in 1926 aangepast met een verdubbeling van de ingreidiënten, vandaar dan ook de naam dubbel. In 1870 werd trouwens ook een kaasmakerij opgericht en dat doen ze tot op heden nog steeds. De kazen zijn aan de abdij te verkrijgen alsook in een select aantal kaaswinkels in het Antwerpse en Gentse.

Iets later, in 1921 werd de beslissing genomen om het bier te verkopen in de handel om meer geld binnen te halen voor eigen onderhoud en liefdadigheid. Die inkomsten dienden dan ook om begin de jaren ’30 een nieuwe brouwzaal te gaan bouwen. In 1934 was die voltooid en naar gelegenheid daarvan is de Tripel ontwikkeld. Enkele jaren later is het recept eenmalig aangepast tot de nu al meer dan 60 jaar geliefde ‘koning’ der trappisten.

De dag van vandaag zijn de monniken zelf minder bezig met het brouwen maar nog steeds houden ze streng toezicht. De materie van de brouwindustrie, marketing en alles er omheen vergt te veel tijd en is ook heel complex. Maar nog steeds dragen ze kwaliteit hoog in het vaandel, net als ingetogenheid, zo gaan ze nooit hun eigen producten gaan promoten en aanzetten tot meer verkoop.

De vraag naar de Westmalle Extra aan de poort was heel groot en vaak zorgde dat voor een druk bij de paters. Daartoe werd begin 2021 beslist om het bier in de handel te gaan brengen. Er wordt wel voorgehouden om de Westmalle Extra niet meer dan 2% van hun productie te laten uitmaken. De vraag zal alleen maar zijn als dat haalbaar is want de verkoop gaat heel hard.

FOODPAIRING

De Westmalle extra is een prima begeleider bij lichtere visgerechten, alsook bij jonge en halfbelegen kazen.


ONZE-LIEVE-VROUWABDIJ VAN HET HART WESTMALLE

Antwerpsesteenweg 496, 2390 Westmalle

Website : www.trappistwestmalle.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.