vicaris quinto

Brouwerij Dilewyns staat gekend om zijn vicaris bier, het is vooral hun tripel die de meeste belangstelling krijgt, maar met de Vicaris Quinto hebben ze ook een dorstlesser in hun gamma.

  • BROUWERIJ Dilewyns
  • HERKOMST Dendermonde, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Blond bier
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Vicaris Quinto heeft een bleekblond kleur en een iets grover maar stevig schuim.

De neus is iets meeer ingetogen met vooral veel pilsmouten. De lichte kruidigheid door de gist blijft wat op de achtergrond en wordt bijstaan dooe een toets van zoet geel fruit. In de smaak is de aanzet romig zacht en heel verfrissend. Een echte dorstlesser met een hele lichter hopbitter.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij Dilewyns heeft onrechtstreeks een lange geschiedenis. Die gaat terug tot in de jaren 1870. De huidige eigenaar Vincent Dilewyns stamt af van een brouwersfamilie.

Anne-Coleta Wauman bouwde toen een olieslagerij om tot brouwerij. Toen die opstartte stond haar oudste zoon Prosper aan het hoofd, die niet veel later door broer Octaaf het over. Het was hij die de brouwerij leidde tot 1943. Raymond Rubbens en broer Léon namen het toen over.

Maar tijdens de wereldoorlogen werden de brouwketels opgeëist om tot munitie versmolten te worden. Dat betekende dan ook het einde van de brouwerij.. Tot een afstammeling, Vincent Dilewyns, ‘de roerstok’ ter hand nam en eind 1999. Hij was aan de slag als tandtechnicus, maar volgde de nodige cursussen en kocht het benodigde materiaal om zelf te gaan experimenteren met bier brouwen. Eind 20e eeuw was zijn Vicaris Tripel klaar.

Het was de bedoeling om enkel voor eigen verbruik te brouwen tot hij de vraag kreeg om zijn bier ergeens te mogen gaan schenken, en zo geschiedde. Een eerste groot brouwsel werd gemaakt in Lochristi bij de proefbrouwerij. De overschot belandde via via bij een biervereniging en later bijhorend festival en kaapte daar dan nog eens de hoofdprijs weg. Een tweede bier, de Vicardin scoorde ook goed en won ook medailles, en zo was hij vertrokken.. We zijn dan 2007.

In 2010 kocht Vincent een gebouw op in het industrieterrein van Dendermonde en een jaar later gingen de eerste bakken er al buiten. Dochters Claire en Anne-Marie stapten ook mee in de zaak en zo was de familiebrouwerij een feit geworden. Deze Vicaris Quinto was gemaakt als feestbier om de opening te vieren. Ondertussen bouwen ze steeds verder aan hun succes en werden er ook al uitbreidingen gedaan.

De Vicaris Quinto is een licht blond bier van 5 % vol., het vijfde bier in het gamma en met 5 ingrediënten gemaakt in een Italiaanse brouwinstallatie, vandaar de Italiaanse naam Quinto.

FOODPAIRING

De Vicaris Quinto is heerlijk als aperitief maar kan ook bij lichtere zomerse gerechten en salades met kip of probeer hem ook eens bij ons onderstaand recept van groenteballetjes.

groenteballetjes
0 Add to Favorites


BROUWERIJ DILEWYNS

Vlassenhout 5, 9200 Dendermonde

Website : www.vicaris.be

Ontdek hier al onze andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.