urthel saisonnière

De Urthelbieren zijn ondertussen al een klassieker geworden onder de Belgische bieren. Deze Urthel saisonnière is trouwens een van de eerste speciaalbieren die ik te proeven kreeg, dat toen nog uit de eigen streek kwam. Tegenwoordig behoren de Urthelbieren tot de portefeuille van Palm breweries, maar dat is ooit anders geweest.

  • BROUWERIJ Palm Breweries (voorheen brouwerij de Leyerth/Urthel)
  • HERKOMST Steenhuffel, België (oorspronkelijk uit Ruiselede)
  • KLEUR Blond
  • STIJL Saison
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 6° c.
  • GLAS Smal tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

De Urthel Saisonnière is een goudblond bier met een stevige witte dikke schuimkraag. De geur is eerder ingetogen en bestaat vooral uit mouten en zoet fruit met een lichtkruidige, peperige toets in de verte en wat metallisch. De smaak doet eerder zoet aan in het begin met een fijne bitter erdoorheen die naar mijn mening wel sterker mocht om een saison te zijn. Over het algemeen een aangename doordrinker dat net wat diepgang mist.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De Urthelbieren behoren tot het gamma van Palm Breweries, of moeten we nu Swinkels Family Brewers zeggen sinds de overname. De bieren worden bij Palm in Steenhuffel gemaakt maar de originele recepten komen van Hildegard van Ostaden uit Ruiselede.

Afgestudeerd als industrieel ingenieur met als specialisatie brouwerij gaf ze onder andere lessen bier brouwen en werkte ze in opdracht bij brouwerijen, waaronder bij Koningshoeven, de brouwerij van de La Trappe bieren. In 2000 startte ze met zelf ook bieren te gaan ontwikkelen. Haar man Bas, tekenaar van beroep tekende en verzon allerlei verhalen en figuurtjes en kwam zo op de legende van de Erthels.

Erthels zijn een volk van aardmannetjes die hun oorsprong vonden in de bossen van de Brabantse kempen, gelegen aan een riviertje, de Leye. En het zijn die Erthels die geneeskrachtige dranken gingen gaan brouwen, genaamd Urthel. De Erthels die verantwoordelijk waren voor het brouwen heetten Leyerths.

Daar komt dan ook de naam van de brouwerij vandaan die ze kozen, nl. brouwerij de Leyerth.
Vanaf 2007 werden de brieren gemaakt bij La Trappe (Koninghoeven) waar Hildegard in opdracht werkte.
Enkele jaren later, in 2011 gingen ze over tot de aankoop van een kleine brouwinstallatie en zo ontstond microbrouwerij Urthel in haar thuishaven Ruiselede. De brouwsels op grote schaal werden toen wel nog steeds bij La Trappe gemaakt en de kleine installatie diende om nieuwe en andere bieren te gaan uittesten.

Een jaar later werden de Urthel-recepten overgekocht door Bavaria dat nu tot de groep Swinkels behoort van oa. Palm. In 2017 verhuisden de brouwactiviteiten naar Palm. Brouwerij Urthel hield dus op te bestaan maar het brouwen is ze nog steeds niet verleerd.

Er zijn 3 varianten van de Urthel vast verkrijgbaar, de Urthel Hop-It (IPA), Urhel Saisonnière (Saison) en Urthel Samaranth (Quadrupel). De Urthel saisonnière is de dorstlesser uit het gamma met een zachte moutigheid en een lichtkruidige toets.

De Urthel saisonnière wordt sinds 2009 gebrouwen en werd een jaar later al verkozen tot beste Europese seizoensbier op de Worl Beer Awards.

FOODPAIRING

De Urthel Saisonnière kan perfect op zijn eentje genoten worden maar ook bij jonge en half belegen kazen, salades of koude bereidingen met schaal- en schelpdieren.

Probeer de Urthel Saisonnière ook eens bij een van mijn recepten.

boxty
0 Add to Favorites
visbeignets met tartaarsaus
0 Add to Favorites
groenteballetjes
0 Add to Favorites


PALM BREWERIES

Steenhuffeldorp 3, 1840 Steenhuffel

Website : www.urthel.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.