suzanne

Suzanne.. Suzanne, ik ben stapelgek op jou. Of nee wacht eens, we hebben het in dit artikel over een van de bieren van Hedonis ambachtsbier uit Gavere. Of moeten we zeggen uit Anzegem, want de bieren worden momenteel gebrouwen bij brouwerij ‘t Verzet maar door de heren van Hedonis zelf, noem het dus een Gipsy brewery.

  • BROUWERIJ Hedonis ambachtsbier
  • HERKOMST Gavere/Anzegem, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Saison
  • ALCOHOL 5% vol.
  • SERV.TEMP. 5°c.
  • GLAS Smal tulpglas of pilsglas
BIEROMSCHRIJVING

Deze Suzanne is een iets dieper blond saisonbier met een wat grovere schuimkraag. In de geur een subtiele toets van citrus, wit fruit eneen lichte kruidigheid door de dryhopping. Vooral de geur van kruiden als komijn, kruidnagel en sinaaszeste zijn goed merkbaar zonder uitbundig te zijn.

De smaak is van in het begin verfrissend door de hopbitter met ook hier die kruidigheid die terugkomt door de soort gist die gebruikt werd. De afdronk is heel droog doordat de brouwers het bier volledig hebben laten uitgisten en er zo amper restsuiker overblijft. Een goede dorstlesser voor in de zomer op een terras, dus laat de zon maar komen.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Hedonis ambachtsbier, het werk van de 2 oprichters Janos de Baets en Leopold de Ketelaere is met zijn bieren op de markt gekomen in 2015, nog maar vrij recent dus.

De 2 heren leerden elkaar kennen door hun passie die ze deelden, namelijk speciaalbier. In 2013 hadden ze het idee gekregen om zelf bier te gaan brouwen thuis en in datzelfde jaar ging het eerste bier al op fles.

Na vele positieve reacties zijn de 2 toch gaan nadenken om het bier te gaan commercialiseren en zo geschiedde.. Ze zijn gaan aankloppen bij ‘t Brouwers Verzet met de vraag om daar hun bieren zelf te mogen gaan brouwen in hun installatie. Op die manier staan ze altijd garant voor de kwaliteit en smaak van hun bieren. Volgens het vakjargon spreken we dan over ‘gipsy brewers’.

De naam Hedonis linkt naar het hedonisme, de leer van het genot naar het hoogste goed, in dit geval bier. Ambachtsbier verwijst dan weer naar de ambacht waarmee het bier gemaakt wordt en naar het Engelse ‘craft beer’, een stroming van bieren dat vooral in Amerika en andere landen leeft maar hier ook sterk opkomt. Bieren in moderne stijl, gewaagder en vernieuwend.

Bij Hedonis streven ze dit ook na, vernieuwend zijn maar wel met respect naar de Belgische traditie toe. Ook zijn ze heel eerlijk in het feit dat ze zelf geen echte brouwerij hebben, de locatie en alle gegevens over het bier zijn steevast te lezen op het etiket, zo wordt de consument zeker niet bedrogen.

Momenteel hebben ze een drietal bieren in het gamma. De ‘Ouwen Duiker’, een hop forward pale ale, deze ‘Suzanne’, een saisonbier en ook een stout met de naam ‘excuse me while I kiss my stout’.

Dat de Suzanne een saisonbier is wist u dus. Maar ook is deze gemaakt met een deel speltmout om het iets ronder te maken van smaak. Ook werd dry-hopping toegepast met Hallertau hop, om het bier een lichtfruitige subtiele toets te geven dat doet denken aan bloesems en witte druiven.

FOODPAIRING

Een saison als deze Suzanne kan je perfect drinken als aperitief maar ook bij lichte gerechten en salades, maatjes en koude gerookte vis.


HEDONIS AMBACHTSBIER

Boekelbaan 85, 9630 Zwalm

Website : www.hedonisambachtsbier.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.