St. Feuillien Grand Cru

st. feuillien grand cru

De St. Feuillien Grand Cru behoort tot de top en de klassiekers onder de Belgische tripels. Brasserie Saint-Feuillien kan rekenen op een lange traditie en is nog altijd in de handen van de Friart familie sinds 1873.

OVER BRASSERIE ST.FEUILLIEN EN HET BIER

Brasserie St. Feuillien kent zijn oorsprong al in de 19e eeuw. Deze werd opgericht in le Roeulx door Stefanie Friart die met haar bieren eind diezelfde eeuw al hoge ogen gooide. In 1910 was het tijd om de zaak aan neef Benoît over te laten die niet veel later nog een tweede brouwerij in de stad over nam en deze beide bleef runnen tot 1939, de productie ging volledig over naar de nieuwste brouwerij.

Het grisettebier dat we nu nog altijd kennen zat toen al in het gamma met daarnaast nog een tripel, een saison en Belge. Vanaf de jaren 50 kwam er een pils bij, een blonde en bruine St. Feuillien en in 1969 de grote klassieker onder de kerstbieren… de St. Feullien Cuvée de Noël. In 1986 werd het hoog tijd voor renovaties, over de jaren heen werden de installaties een gebouwen grondig onder handen genomen.

Voor wie zich afvraagt waar eigenlijk de naam Feuillien vandaan komt, deze werd ontleend aan een monnik die in de 12e eeuw mishandeld werd en vermoord. In 2006 werd de site nog uitgebreid, en in 2011 kwam deze St. Feuillien Grand Cru op de markt, ondertussen al een klassieker. In 2013 volgde de viering van hun 140-jarig bestaan. Het gamma blijft nu nog steeds uitbreiden, vooral met hun biobieren.

De St. Feuillien Grand Cru is een sterk blond bier dat, je zou het niet verwachten bij het proeven, geen kruiden bevat. De kruidigheid die je ervaart is puur van zijn gist. Ook werd dit bier gedryhopt om naast zijn lichtbittere smaak ook fijne hoparoma’s te krijgen.

ST. FEUILLIEN GRAND CRU
st. feuillien grand cru
  • BROUWERIJ Brasserie st. Feuillien
  • HERKOMST Le Roeulx, Henegouwen (België)
  • KLEUR Blond
  • STIJL Sterk blond bier
  • ALCOHOL 9.5% vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De St. Feuillien Grand Cru heeft een goudgele en heldere kleur met een stevig en fijn wit schuim maar bevat een fijn maar onschadelijk bezinksel door de dryhopping vermoedelijk. De geur is er een met een fijne kruidigheid door de gist die domineert naast het vele zoete fruit en een fijne hopgeur. De smaak is rijkelijk maar vrij droog door zijn hogere saturatie. In de afdronk komt zijn hopbitter karakter mooi door.

FOODPAIRING

Drink de St. Feuillien Grand Cru bij gerijpte en zoetere kazen, rijkelijke kipgerechten of vis met roomsaus.
Probeer hem zeker bij mijn recept voor vol-au-vent.

bier en foodpairing
0 Add to Favorites


BRASSERIE ST. FEUILLIEN

Rue d’Houdeng 20, 7070 le Roeulx

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.