sour peach

We zijn op het randje van de zomer, al lijkt het tegenwoordig echt herfst met al die regen maar deze sour peach uit de Craft collectie van Viven smaakt zelfs bij minder goed weer.

OVER BROUWERIJ VIVEN EN HET BIER

Viven zijn geschiedenis gaat terug naar eind de 20e eeuw, genoemd naar het pittoreske Vivenkapelle in West-Vlaanderen.

Willy de Lobel, hobbybrouwer uit het dorp, heeft zijn Kapel van Viven blond op de markt gebracht en niet veel later de bruine editie, het Klooster van Viven. De bieren waren heel geliefd in het dorp maar op een bepaald moment besliste Willy om er mee te stoppen.

Dat kon Tony Traen, eigenaar van de lokale drankenhandel niet laten gebeuren en hij nam de biernamen over. Hij herdoopte de bieren naar Viven en gaf zo een nieuw en frisser imago eraan.
Het brouwgebeuren interesseerde hem dermate dat hij een paar jaar na overname, in 2007, samen met Dirk Naudts van de proefbrouwerij in Lochristi enkele testbrouwsels maakte.

Ditmaal geen klassieke bieren maar bieren waarin hop de nadruk kreeg. Zo kwam een van de eerste IPA’s op de markt terecht. Vrouw Krystle heeft de brouwerij vervoegd en is ondertussen een van de weinige vrouwelijke brouwers. In 2015 zijn ze gezweken onder de vraag naar hun bieren in hun drankenhandel en beslistten ze om een eigen brouwerij te gaan oprichten.

Op deze manier konden ze meer gaan experimenteren. Ze startten met een experimentum reeks waar onder andere de Viven Experimentum Jack Daniels deel van uit maakt, om daaruit de beste bieren te halen. Die brengen ze sinds 2019 als de Viven Craft Series op de markt, net zoals deze Sour peach.

De Viven Champagner Weisse die ik eerder al eens meegaf als biertip is trouwens ook een bier uit deze serie. Het bier werd zo succesvol dat ze het in hun original gamma werd opgenomen.

In tussentijd werd de brouwinstallatie in 2018 vernieuwd en vergroot naar 12 hl. De bieren van Viven hebben ondertussen al de wijde wereld met succes ontdekt.

De Viven Sour peach is een zoetzuur bier van gemengde gisting, gemaakt met puur perzikensap en zonder extra additieven.

VIVEN SOUR PEACH
sour peach
  • BROUWERIJ Viven
  • HERKOMST Damme, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Fruited sour/ zuur fruitbier
  • ALCOHOL 4.8 % vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Teku glas
BIEROMSCHRIJVING

De Viven Sour Peach heeft een bleekblonde en licht wazige kleur en een fijne witte schuimkraag. De perziken komen er in de geur zacht maar duidelijk door en zijn niet overheersend. Daarnaast heb je nog steeds de mouten en ander citrusfruit. In de smaak is het samenspel tussen zuur en zoet heel goed in balans met zelfs nog een heel fijn bittertje in de afdronk wat zorgt voor een heel verfrissende smaak.

FOODPAIRING

Geniet van de Viven Sour Peach zo als een verfrissend aperitief of op een zonnig terras of combineer hem met een fruisalade met een bolletje sorbet.


VIVEN BREWERY

Stationsstraat 89, 8340 Sijsele

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.