Sint-Bernardus wit is een van de bieren van de ondertussen al wereldberoemde brouwerij Sint-Bernardus, gelegen in het pittoreske Watou. Het recept van het bier is trouwens gemaakt door de grootmeester van witbieren, Pierre Celis.

  • BROUWERIJ Sint-Bernardus
  • HERKOMST Watou, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Witbier
  • ALCOHOL 5,5% vol.
  • SERV.TEMP 6° c.
  • GLAS Kelkglas

SMAAKBESCHRIJVING

Sint-Bernardus wit heeft een iets meer bleekblonde kleur met een wat grovere schuimkraag. In de geur is het bier heel expressief, toetsen van vooral citrus, koriander en kruidnagel domineren hier, met een vleugje komijn ook in de verte door de gisting.

In de aanzet hebben we een heel romig modgevoel, iets wat zeker niet alle witbieren hebben en dat maakt van deze dan ook zo een lekker bier. De frisheid en lichte zurigheid door de tarwe wordt aangevuld met een zachte bitter. De afdronk blijft fris met veel citrus en ook die kruiden die terug komen.

EXTRA INFORMATIE

Sint-Bernardus is een brouwerij met een lange geschiedenis, een met een Frans kantje ook.

Begin de 20e eeuw kwamen de trappisten van Mont des Cats (ken je misschien van een ander bier) naar ons land, meer bepaald naar Watou.

Ze waren daar weggetrokken omdat ze in Frankrijk belastingen hadden ingevoegd en waren daarom bij ons ingetrokken in een boerderij en omgedoopt tot de ‘Refugé de Notre Dame de St. Bernard’ en besloten ook om daar kaas te gaan maken om geld te verdienen

Toen begin de jaren ’30 in Frankrijk alles gunstiger was geworden verlieten ze ons land maar lieten alles hier achter. Evarist Deconinck kocht alles op en bouwde de kaasmakerij uit. Enkele jaren daarna kwam daar nog een brouwerij bij en doopte de hele boel om tot guesthouse Brouwershuis.

Na de 2e wereldoorlog kwamen de paters van Westvleteren aankloppen om hun trappist daar te mogen gaan brouwen, onder licentie. Zo kregen ze het recept van een van de meest gewilde bieren in handen. Er werd een nieuwe brouwerij opgetrokken zelfs en de kaasactiviteiten werden stopgezet.

Vanaf 1992 mochten trappisten niet meer buiten een abdij gemaakt worden dus besloten de paters van Sint-Sixtus de productie daar weg te halen. Een zware domper voor de brouwerij dat het wel moeilijk kreeg hierdoor.

Het lukte uiteindelijk toch om een doorstart te maken geleidelijk aan toen Hans Depypere de brouwerij overnam. Hij doopte de brouwerijnaam om tot Sint-Bernardus, deed vele investeringen en de productie nam toe.

In 2018 werd een moderne brouwerij gebouwd met bijhorende bar en restaurant.

Dan nu over het bier, de Sint-Bernardus wit is enige jaren geleden ontwikkeld, door witbier-grootmeester Pierre Celis. Hij was de man achter Hoegaarden.

De Sint-bernardus wit krijgt zijn vol en fris karakter door de vele tarwe en het gebruik van kruiden als koriander en sinaasappel.

FOODPAIRING

De Sint-Bernardus wit is een heel veelzijdig en dankbaar bier. Het past enerzijds perfect als aperitiefbier bij vele hapjes, bij lichte visbereidingen of zachte witte kazen als Damse mokke of camembert.

Probeer de Sint-Bernardus wit zeker eens bij een van deze recepten

gravad lax
0 Add to Favorites

0 Add to Favorites

Brouwerij Sint-Bernardus

Trappistenweg 27, 8978 Watou

Website : www.sintbernardus.be

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.