serafijn sour grape

De naam serafijn heb je hier misschien wel al een zien passeren van de Serafijn RIS, maar nu geef ik ook de Serafijn Sour Grape met plezier mee als biertip. Dit heel complex en smaakvol bier van brouwerij Pirlot is een categorie apart dat je geleidelijk aan wel zal bekoren, net als bij mij.

OVER BROUWERIJ PIRLOT EN HET BIER

Brouwerij Pirlot uit Zandhoven is het werk van Guy Pirlot, die begon al midden de jaren ’80 thuis met het hobbybrouwen op heel kleine schaal. Een goede tripel maken was de bedoeling en na vele aanpassingen waren menig er van overtuigd dat er meer mee moest gedaan worden dus zo geschiedde. In 1998 was alles officieel in orde om te gaan verkopen.

Zijn eigen omgebouwde installatie van 50 liter bleek ook al snel te klein dus ging hij bij een vriend in Wetteren dikwijls gaan brouwen. Dat werk bleek niet meer te houden dus anno 2001 werd beslist alle bieren te laten brouwen bij de proefbrouwerij in Lochristi. Het bleef echter de doelstelling om zelf zijn eigen bieren te gaan maken, zo kocht hij in 2007 een boerderij op in Zandhoven. Na enkele jaren wachten op papieren, verbouwen en financiering stroomden in september de eerste liters Pirlot bier uit de ketels.

Ondertussen is de brouwerij al deels in handen van brouwerij het Nest uit Turnhout waardoor er met volumes kan gespeeld worden. Guy Pirlot brouwt uiteraard nog steeds zelf en hij maakt ook, als eerste in ons land, een geturfde whisky. Die productie zit vooral in zijn eigen brouwerij terwijl er voor de bieren vaak uitgeweken wordt naar Turnhout.

Pirlot staat voor ambachtelijke bieren in oude stijlen maar met oog voor nieuwe technieken en graag zet hij ook de streek (Kempen) in de kijker en geven ze vaak zelfs acties voor goede doelen. Kempisch vuur is het belangrijkste bier en bestaat in meerdere versies. Daarnaast hebben ze uiteraard de Serafijn die in een blond maar ook in een barley wine bestaat, alsook de Serafijn RIS en deze Serafijn Sour Grape, een brouwsel dat gelimiteerd verkrijgbaar is dus haast je maar om er nog aan te geraken.

De Serafijn sour grape is een blond bier dat 5 jaar gelagerd heeft op Bourgogne wijnvaten die hun kleur wat afgegeven hebben en heel fijne eik- en wijnaroma’s.

serafijn sour grape
  • BROUWERIJ Pirlot
  • HERKOMST Zandhoven, België
  • KLEUR Blond
  • TYPE Zuur bier
  • ALCOHOL 7.5% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Serafijn Sour grape is eerder amberkleurig, wat koper met een dunne witte schuimkraag. In de geur merk je vrij snel de aroma’s van rode wijn, krieken en andere zure bessen met daarnaast duidelijk ook het hout zoals ceder en eik. In de smaak is het eerst wat wennen aan het zure gecombineerd met de tannines uit de wijn/het eiken vat. Eens je daar voorbij bent is het genieten van de frisse zuren en het levendige wijnachtige karakter van dit complex degustatiebier.

FOODPAIRING

Geniet van de Serafijn sour grape na de maaltijd, bij fazant of patrijs, toast champignon of risotto met boschampignons en truffel.


BROUWERIJ PIRLOT

Heistraat 3, 2240 Zandhoven

Website

Delen op Social media!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.