Schuppenboer Maxima Calvados

schuppenboer maxima calvados

Brouwerij het Nest moeten we hier niet meer voorstellen.. Deze Schuppenboer Maxima Calvados van de Turnhoutse brouwerij kreeg voor deze limited edition een rijping op Calvados vaten gedurende 4 maand. De calvados komt er in dit zoet en gevaarlijk bier heel subtiel door maar toch drink je hem met zijn 14.9% vol. best langzaam op.

  • BROUWERIJ Het Nest
  • HERKOMST Turnhout, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Sterk blond bier, barrel aged
  • ALCOHOL 14.9 % vol.
  • SERV.TEMP. 8°c.
  • GLAS Hoog en smal tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

De Schuppenboer Maxima Calvados heeft zijn smaak vooral te danken aan de 4 maand rijping op Calvadosvaten. Het donkerblonde bier heeft een rijke geur van stoofappel en zoete, rijpe peren, rozijnen en karamel. Het zoete in de geur trekt zich ook door in de smaak. De aanzet is heel zoet, en voor mij persoonlijk té zoet waardoor het net iets plakkeriger aandoet. Maar bij de liefhebber van zoetere bieren zal deze zeker in de smaak vallen, al moet je opletten van zijn stevig alcoholgehalte dat door het zoete wat gemaskeerd wordt. Het fruit en de karamel komt ook in de afdronk terug.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft nog geen lange geschiedenis, maar op die korte tijd is er wel al veel gebeurd. Eind 2000 beslisten enkele vrienden om een bierproefclub op te richten. Die kreeg de ludieke naam ‘Orde van de zatte mus’ met als logo 2 mussen met een biertje in hun nest. Zo weet je al direct van waar de naam van de brouwerij afkomstig is.

Er werden steeds meer en meer bieren geproefd, maar uiteraard zaten er daar niet altijd uitblinkers tussen. Dus dachten ze, dat kunnen we zelf toch misschien wel beter. Dat is bij vele beginnende brouwerijen wel de insteek geweest om te starten. Hoewel het niet bij elke brouwerij dan beter is geworden door dat zelf doen zijn ze er hier zeker wel in geslaagd.

Toen ze in 2006 beslisten om zelf een brouwcursus te gaan volgen bij een biergilde waren ze direct enthousiast en schaften ze hun eigen hobbyinstallatie aan om 50 liter brouwsels te gaan maken. Na veel proberen en vallen en opstaan werden er regelmatig bieren gebrouwen tot ze aan enkele bieren kwamen dat hen perfect leek.

Ze zonden hun bieren in voor het open Nederlands kampioenschap voor hobbybrouwen en eindigden daar op een mooie derde plaats. Een teken voor hen om er mee verder te gaan en een van de bieren op grotere schaal te gaan brouwen.. Zo belandden ze bij brouwerij Boelens uit Belsele. Onder de naam Festivaltripel brachten ze het bier op de markt en met succes.

Niet veel later werd het bier omgedoopt tot Schuppenboer, want hun thuisstad Turnhout staat gekend voor zijn speelkaarten (Cartamundi (een joint venture met drukkerij Brepols uit Turnhout)). Dat sloeg marketinggewijs heel goed aan en zo bestaat het logo nu uit speelkaarten en worden de bieren er naar vernoemd. Het is dan ook deze dat de basis vormt voor de Schuppenboer Maxima Calvados.

Het succes was zo groot dat meermaals naar andere brouwerijen moest uitgeweken worden op een paar jaar tijd. In 2014 kwam er nog de Hertenheer bij, met niet veel later deze Schuppenaas, de Kleverentien en de Koekendam. Van hun bestaande bieren werden ook speciale, vaak houtgerijpte edities gemaakt met whiskyvaten bvb., net zoals ze ook met deze Kleveretien hebben gedaan.

Om aan de stijgende vraag en de internationale interesse te voldoen beslisten ze in 2015 ook om een eigen grote brouwerij te gaan oprichten in de industriezone van Turnhout. Hier kunnen ze nu in hun eigen moderne 30 hl brouwinstallatie verder timmeren aan het succes en geregeld speciale bieren ontwikkelen zoals hun Dead Man’s Hand en de Twoo Faced Jack.

De Schuppenboer Maxima Calvados barrel aged kreeg een rijping mee van 4 maand op calvadosvaten, vandaar ook zijn smaak en geur dat weg heeft er van. De Maxima in de naam staat voor het maximum wat ze uit hun brouwinstallatie halen, want 14,9% vol. is niet zo evident als je zou denken.

FOODPAIRING

De Schuppenboer Maxima calvados is door zijn zoete en stevige smaak vooral bij nagerechten een ideale match. Denk maar aan een tarte tatin of crêpes Suzette, maar even goed bij gerijpte kazen en roodbacteriekazen zoals Herve. Een Marokkaanse tajine met veel zoete kruiden kan ook een heerlijke combinatie zijn hiermee.


BROUWERIJ HET NEST

Beyntel 17, 2360 Oud-Turnhout

Website : www.brouwerijhetnest.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.