Schuppenaas ‘Brett Refermented’

schuppenaas

Brouwerij het Nest bestaat nog niet zo heel lang maar heeft zich al in het hart van menig bierliefhebber weten te nestelen. Deze schuppenaas is een blond bier dat na de lagering met wilde gisten is hergist op fles. Vandaar de licht zurige, levendige en frisse smaak in het bier.

schuppenaas
  • BROUWERIJ Brouwerij het Nest
  • HERKOMST Turnhout, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Blond speciaalbier
  • ALCOHOL 6.5% vol.
  • SERV.TEMP 7°c.
  • GLAS Hoog smal tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

De Schuppenaas heeft een goudblonde kleur met een stevig wit schuim. In de geur krijg je direct die toets van brett maar niet overweldigend. Mij doet het licht dierlijk aan zoals een paardenvacht maar met daarnaast veel citrus en pompelmoes en ook een lichte kruidigheid. De smaak is droog in de aanzet, omdat de brett veel suikers omzet en zo een droger bier geeft. Heel verfrissend en complex met ook hier die citrus en een hint van exotisch fruit en een heel fijne hopbitter.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft nog geen lange geschiedenis, maar op die korte tijd is er wel al veel gebeurd. Eind 2000 beslisten enkele vrienden om een bierproefclub op te richten. Die kreeg de ludieke naam ‘Orde van de zatte mus’ met als logo 2 mussen met een biertje in hun nest. Zo weet je al direct van waar de naam van de brouwerij afkomstig is.

Er werden steeds meer en meer bieren geproefd, maar uiteraard zaten er daar niet altijd uitblinkers tussen. Dus dachten ze, dat kunnen we zelf toch misschien wel beter. Dat is bij vele beginnende brouwerijen wel de insteek geweest om te starten. Hoewel het niet bij elke brouwerij dan beter is geworden door dat zelf doen zijn ze er hier zeker wel in geslaagd.

Toen ze in 2006 beslisten om zelf een brouwcursus te gaan volgen bij een biergilde waren ze direct enthousiast en schaften ze hun eigen hobbyinstallatie aan om 50 liter brouwsels te gaan maken. Na veel proberen en vallen en opstaan werden er regelmatig bieren gebrouwen tot ze aan enkele bieren kwamen dat hen perfect leek.

Ze zonden hun bieren in voor het open Nederlands kampioenschap voor hobbybrouwen en eindigden daar op een mooie derde plaats. Een teken voor hen om er mee verder te gaan en een van de bieren op grotere schaal te gaan brouwen.. Zo belandden ze bij brouwerij Boelens uit Belsele. Onder de naam Festivaltripel brachten ze het bier op de markt en met succes.

Niet veel later werd het bier omgedoopt tot Schuppenboer, want hun thuisstad Turnhout staat gekend voor zijn speelkaarten (Cartamundi (een joint venture met drukkerij Brepols uit Turnhout)). Dat sloeg marketinggewijs heel goed aan en zo bestaat het logo nu uit speelkaarten en worden de bieren er naar vernoemd.

Het succes was zo groot dat meermaals naar andere brouwerijen moest uitgeweken worden op een paar jaar tijd. In 2014 kwam er nog de Hertenheer bij, met niet veel later deze Schuppenaas, de Kleverentien en de Koekendam. Van hun bestaande bieren werden ook speciale, vaak houtgerijpte edities gemaakt met whiskyvaten bvb.

Om aan de stijgende vraag en de internationale interesse te voldoen beslisten ze in 2015 ook om een eigen grote brouwerij te gaan oprichten in de industriezone van Turnhout. Hier kunnen ze nu in hun eigen moderne 30 hl brouwinstallatie verder timmeren aan het succes en geregeld speciale bieren ontwikkelen zoals hun Dead Man’s Hand en de Twoo Faced Jack.

Deze Schuppenaas is een lichter en kruidig blond bier dat op de fles hergist werd met Brettanomyces gist of wilde gist. Zo krijgt het bier een levendige frisheid en een droge, lichtfruitige smaak.

FOODPAIRING

Deze Schuppenaas past door zijn evendigheid en frisheid perfect bij vette gerookte vis als forel, zalm of makreel, alsook frisse slaatjes met geitenkaas of gerookte vis. Charcuteriën harmoniëren ook goed bij dit bier.


BROUWERIJ HET NEST

Beyntel 17, 2360 Oud-Turnhout

Website : www.brouwerijhetnest.be

Ontdek hier al onze andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.