punk ipa

Het kan bijna niet anders dan dat je al een bier van Brewdog uit Schotland ergens hebt zien staan of zien passeren.. Deze Punk IPA was een van de bieren waar het voor de mannen van Brewdog allemaal mee begon in 2007. Op die nog geen 15 jaar tijd zijn ze gigantisch groot geworden met ontelbare bieren die reeds uit hun ketels zijn gevloeid.

  • BROUWERIJ Brewdog
  • HERKOMST Aberdeen, Schotland
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA
  • ALCOHOL 5.4% vol.
  • SERVEERTEMP. 6°c.
  • GLAS Vaasvormig glas
BIEROMSCHRIJVING

De Punk IPA is een iets meer dieper blond bier met een schuimkraag die vrij snel dreigt te verdwijnen. In de geur merk je direct dat het om een hoppig bier gaat met dat typische tropisch fruit zoals lychee, mango en abrikoos, samen met carameltoetsen door de mouten en dennehars. De smaak is dan ook van het begin aan bitter en eerder bitterzoet maar zeker niet storend. Zijn zachte afdronk bevat veel fruitigheid.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brewdog moet zowat een van de grootste craftbierbrouwerijen zijn die er bestaan. Het gekke verhaal van Martin Dickie en James Watt, beiden toen 24 begon in 2007, zoals velen hadden ze genoeg van dat saaie industriële bier dat werd verkocht en ze raapten hun moed en geld samen om een brouwerij op te richten in Aberdeenshire, met wat hulp van de bank natuurlijk.

Na vele kleine brouwsels te gaan maken, zelf af te vullen en op de markt te gaan verkopen waren ze anderhalf jaar later al uitgegroeid tot Schotlands’ grootste onafhankelijke brouwerij en hadden ze al voor beroering gezorgd door een bier van maar liefst 18% vol. te gaan brouwen, het zwaarste Britse bier ooit toen. Het was zo erg dat ze in het parlement zelfs wilden gaan stemmen om het te verbieden.

Dat bezorgde hen uiteraard veel promotie en gingen al gaan exporteren naar Japan, Amerika en Zweden. Een paar jaar later kreeg James al de titel van beste jonge ondernemer en het jaar erna openden de eerste taprooms buiten die van hun brouwerij. Zo vierden ze de opening van hun Londense bar door met een tank door de straten van Londen te gaan rijden.. Maar dat zijn nog niet de gekste stunts van de mannen.

Zo verkleedde James zich al eens als the Queen op een eindejaarsvlog, brouwden ze bier onder zee, rijpten ze bier op een vissersboot en maakten ze in hun beginperiode een sterk en heel gelimiteerd bier waarvan ze de flesjes in doordgereden en opgezette hermelijnen verpakten, best luguber dus.

De heren hebben ook een investeringsprogramma die ze regelmatig laten lopen die ze Equity for Punks doopten. Mensen kunnen aandelen kopen en investeren zo, crowdfundinggewijs, in de brouwerij. In 2018 leverde dat een astronomisch bedrag op van 126 miljoen, niet mis toch. De brouwerij was trouwens al lang verhuisd naar Ellon in Schotland omdat de oorspronkelijke veel te klein was.

Ook in Berlijn hebben ze ondertussen een brouwerij en taproom opgericht, net als in Columbus (USA) en Brisbane (Australië), van ondernemerschap gesproken. Een paar jaar geleden openden ze ook een hotel Ondertussen staan meer dan 100 bieren op de teller, vaak eenmalige of tijdelijke brouwsels. Maar ze hebben ook hun headliners, vaste bieren in het gamma, waar deze Punk IPA deel van uitmaakt.

Die Punk IPA is een echt typische IPA waar je er nu zo veel van vindt maar die was destijds best ‘nieuw’.

FOODPAIRING

De Punk IPA combineert best met zoetere en hartige, meer vettige gerechten zoals kruidige curries, hamburgers of gebakken zalm.


BREWDOG

Balmacassie Industrial Estate, Ellon, Aberdeenshire, AB41 8BX

Website : www.brewdog.com

Ontdek hier alle ander biertips.

Aanbevolen artikelen

1 reactie

  1. […] of tijdelijke brouwsels. Maar ze hebben ook hun headliners, vaste bieren in het gamma, waar de Punk IPA deel van […]

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.