poker face

Met zomerse temperaturen in het land maar ook op vele andere momenten is een witbier als deze Poker Face van brouwerij het Nest een heel goede keuze.

OVER BROUWERIJ HET NEST EN HET BIER

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft nog geen lange geschiedenis, maar op die korte tijd is er wel al veel gebeurd. Eind 2000 beslisten enkele vrienden om een bierproefclub op te richten. Die kreeg de ludieke naam ‘Orde van de zatte mus’ met als logo 2 mussen met een biertje in hun nest. Zo weet je al direct van waar de naam van de brouwerij afkomstig is.

Er werden steeds meer en meer bieren geproefd, maar uiteraard zaten er daar niet altijd uitblinkers tussen. Dus dachten ze, dat kunnen we zelf toch misschien wel beter. Dat is bij vele beginnende brouwerijen wel de insteek geweest om te starten. Hoewel het niet bij elke brouwerij dan beter is geworden door dat zelf doen zijn ze er hier zeker wel in geslaagd.

Toen ze in 2006 beslisten om zelf een brouwcursus te gaan volgen bij een biergilde waren ze direct enthousiast en schaften ze hun eigen hobbyinstallatie aan om 50 liter brouwsels te gaan maken. Na veel proberen en vallen en opstaan werden er regelmatig bieren gebrouwen tot ze aan enkele bieren kwamen dat hen perfect leek.

Ze zonden hun bieren in voor het open Nederlands kampioenschap voor hobbybrouwen en eindigden daar op een mooie derde plaats. Een teken voor hen om er mee verder te gaan en een van de bieren op grotere schaal te gaan brouwen.. Zo belandden ze bij brouwerij Boelens uit Belsele. Onder de naam Festivaltripel brachten ze het bier op de markt en met succes.

Niet veel later werd het bier omgedoopt tot Schuppenboer, want hun thuisstad Turnhout staat gekend voor zijn speelkaarten (Cartamundi (een joint venture met drukkerij Brepols uit Turnhout)). Dat sloeg marketinggewijs heel goed aan en zo bestaat het logo nu uit speelkaarten en worden de bieren er naar vernoemd.

Het succes was zo groot dat meermaals naar andere brouwerijen moest uitgeweken worden op een paar jaar tijd. In 2014 kwam er nog de Hertenheer bij, met niet veel later deze Schuppenaas, de Kleverentien, de Koekendam en ook deze Poker face die ook in een fruitvariant bestaat. Van hun bestaande bieren werden ook speciale, vaak houtgerijpte edities gemaakt met whiskyvaten bvb., net zoals ze ook met deze Kleveretien hebben gedaan.

Om aan de stijgende vraag en de internationale interesse te voldoen beslisten ze in 2015 om een eigen grote brouwerij te gaan oprichten in de industriezone van Turnhout. Hier kunnen ze nu in hun eigen moderne 30 hl brouwinstallatie verder timmeren aan het succes en geregeld speciale bieren ontwikkelen zoals hun Dead Man’s Hand en de Twoo Faced Jack.

De Poker face is een typisch witbier met toetsen van koriander en sinaasappel, maar er wordt gebruikt gemaakt van Amerikaanse hopsoorten die de fruitigheid en kruidigheid extra kracht bijgeven.

POKER FACE
poker face

BROUWERIJ Het Nest
HERKOMST Turnhout, België
KLEUR Blond
STIJL Witbier
ALCOHOL 5.5 % vol.
SERV.TEMP. 6°c.
GLAS Hoog en smal tulpglas

BIEROMSCHRIJVING

De Poker face heeft een licht wazige blonde kleur met een rijkelijk en stevig maar grover schuim. In de geur krijg je lichte fruitige aroma’s door de gist met ook pure hop en citrusfruit zoals sinaasappel en kruidige toetsen van koriander. In de smaak veel frisheid, mede door de hogere saturatie. De afdronk is licht maar smaakvol met een lichte fruitigheid die blijft hangen.

FOODPAIRING

De Poker face past perfect bij asperges, tataki en sashimi van zalm, gerookte zalm en frisse salades.


BROUWERIJ HET NEST

Beyntel 17, 2360 Oud-Turnhout

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.