la renaissance

La renaissance of de wedergeboorte, ik vermoed een bewust gekozen naam omdat deze stijl van bieren in de jaren 1800 vaak voorkomend was in het Verenigd Koninkrijk. Dit bier is een Indian Pale Ale, rijkelijk gehopt dus, dat nadien anderhalf jaar mocht verder rijpen op eiken vaten, vrij uniek dezer dagen in stijl en smaak.

la renaissance
  • BROUWERIJ De Dochter van de Korenaar
  • HERKOMST Baarle-Hertog, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA/Barrel aged
  • ALCOHOL 7% vol.
  • SERV.TEMP. 10°c.
  • GLAS Smal hoog wijnglas of bolglas
BIEROMSCHRIJVING

La Renaissance is een donkerblond, zelfs wat oranje/lichtamberkleurig bier met een schuimkraag dat niet heel lang aanhoud. In de neus krijg je veel aroma’s die je niet direct verwacht bij een bier, laat het zeker openkomen in uw glas. Eens even in het glas krijgt u aroma’s van tropisch fruit door de hop maar ook eerder bloesems en iets kruidig en vegetaal. De houtindruk is goed te merken aan de toets van ceder en het schaafsel van potlood (ja ruik maar eens aan een gescherpt potlood).

De smaak is verrassend en fijn met ook hier het hout dat merkbaar is met daarnaast een frisse zurrtegraad. De bitter is goed verweven en present maar zachter dan een gewone IPA, dit door zijn vatrijping. Een bier met karakter dat langzaam dient genoten te worden.

OVER HET BIER EN DE BROUWERIJ

Dochter van de Korenaar is een kleine brouwerij uit de Antwerpse uithoek Baarle-Hertog. De brouwerij is in 2007 opgericht door Monique en Ronald Mengerink.

Het is -naar mijn mening- een van de betere brouwerijen dat ons land telt. Vaak brouwen ze in kleinere oplages maar steeds met hun eigen karakter en nu en dan heel experimenteel.

Naast hun selectie vaste bieren maken ze ook een serie bieren dat op houten vaten wordt gerijpt, het een nog specialer dan het ander. Als basis van die houtgerijpte bieren gebruiken ze vaak een van hun vaste bieren om dan op vat te laten rijpen maar hier niet.

De IPA dat als basis dient voor de la renaissance wordt gemaakt op basis van Maris Otter mouten en krijgt zijn bittere smaak mee door het gebruik van East Kent Goldings Hop. Een korte dry hopping met Nelson Sauvin hop geeft dit bier een smaak mee die te vergelijken valt met een Sauvignon blanc wijn, citrus en tropisch fruit met tegelijk iets kruidig en vegetaal.

Kort nadien rijpt het bier gedurende anderhalf jaar op eiken vaten uit een van de beste wijnregio’s ter wereld, nl. Puligny Montrachet. De vaten werden ginds 5 jaar gebruikt maar toch geven ze nog een duidelijke houttoets mee aan deze la renaissance.

De Naam Dochter van de Korenaar komt van het feit dat volgens de kronieken Keizer Karel V rond 1550 liet optekenen dat hij eerder de voorkeur gaf aan het sap van de dochter van de korenaar dan aan het bloed van de dochter van de Korenaar.

FOODPAIRING

Deze la Renaissance komt eigelijk het best tot zijn recht zonder dat er een maaltijd bij staat, dit door zijn geheel eigenzinnig en rijk karakter. Maar bij rijke gevogelte en gerechten met vette vis zal deze niet misstaan.


BROUWERIJ DE DOCHTER VAN DE KORENAAR

Oordeelstraat 3B, 2387 Baarle-Hertog

Website : www.dedochtervandekorenaar.be

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.