jour de fete

De kans dat je dit leest op een feestdag is nogal klein, dus nee het is geen feestdag maar Jour de Fête! Het lichte blonde bier in IPA stijl van brouwerij Vleesmeester uit Edegem. Het IPA gehalte zit wel iets meer op de achtergrond hier dus verwacht geen bittere klepper maar een eerder moutig en zacht blond bier met een fijne hoptoets.

  • BROUWERIJ Vleesmeester brewery/Anders
  • HERKOMST Edegem, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA/Hoppig blond
  • ALCOHOL 4% vol.
  • SERV.TEMP. 5°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Jour de Fete is een donkerblond en licht wazig bier met een iets grover wit schuim. De geur bestaat vooral subtiel uit tropisch fruit, bloesems en citrus met bovenal een zoete moutige toets. De smaak is in het begin eerder bitter en lichtjes zoet met vooral de mouten en op de achtergrond het citrusfruit. Het bittere vervlakt wel vrij snel om nadien zijn moutig karakter over te houden. De afdronk is wat aan de kortere kant maar op zijn geheel is de Jour de Fete een zacht en verfrissend, licht hoppig bier.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De Hoogheid is de eerste creatie van Vleesmeester brewery.

Vleesmeester kent zijn ontstaan zoals vele brouwerijen die kennen, namelijk 3 vrienden die graag bierfestivals afschuimen op zoek naar de lekkerste bieren. Tot ze op een bepaald moment denken van hé, ik wil en zal dat ook kunnen.

En zo geschiedde.. In 2010 kochten ze een home brewing kit en maakten er allerlei bieren mee. Ze nodigden vrienden uit om te proeven en de ene keer was de creatie al geslaagder dan de andere keer, maar ze gaven nooit op en bleven experimenteren tot ze voor hen de perfecte bieren gecreëerd hadden.

Omdat een hobby moutmolen nogal goed op een soort kleine vleesmolen lijkt, dacht iemand dat ze eerder vleesmeesters waren dan brouwers, en toen was de naam gekozen.

Zelf beschikken ze ook over een kleinere brouwinstallatie maar er wordt vaak beroep gedaan op de installatie van Anders brewery in Halen.

In 2014 kwam het eerste bier op de markt, de ‘Hoogheid’, gebrouwen voor een lokale metalband ‘Your Highness’ bij de voorstelling van hun nieuwe plaat. Nadien kwamen er nog andere bieren bij in het gamma zoals de Bittere bloemen, de Zieke Geest (een tripel in samenwerking met Phillipe Geubels), de Black Pudding (stout) en uiteraard deze Jour de Féte.

Die laatste wordt gebrouwen met Simcoe en Amarillohop om het bier extra aroma te geven. Jour de Fete komt gewoonweg van het feit dat je er best een paar na elkaar drinkt, omdat het kan! Maar vergeet niet, drink best ook met mate.

FOODPAIRING

De Jour de Fete past door zijn moutige en licht gehopte smaak best bij gebakken vis of koude bereidingen met vis. Trouwens ook ideaal als aperitief.


Vleesmeester Brewery

Strijdersstraat 18, 2650 Edegem

Website voor meer info : www.vleesmeesterbrewery.eu

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.