jaipur

De Jaipur is zowat het bier waar het allemaal mee begon voor Thornbridge brewery uit het Britse Bakewell, ergens midden tussen Manchester en Leicester gelegen. De brouwerij draait al mee sinds 2005 en mag gerust als een van de pioniers van de Britse craftbeerscene aanschouwd worden.

OVER THORNBRIDGE EN HUN BIEREN

Thornbridge is zowat de pionier wat craftbieren betreft in de UK. In 2004 werden de bijgebouwen van de Thornbridge Hall volledig gerenoveerd om plaats te maken voor een tweedehands installatie waarop een goede 10 vaten bier tegelijk gebrouwen konden worden.

Eigenaars en oprichters Jim Harrison en Simon Webster schakelden 2 jonge brouwers in die gemotiveerd waren om hun carrière hier op te starten, en hoe?! Het eerste bier, de Lord Maples, kwam in datzelfde jaar nog uit en werd direct een vaste waarde. Maar het is vooral het tweede gemaakte bier dat de hoogste ogen wierp.. deze Jaipur! De opdracht was om iets unieks en gewaagder te maken, toch zeker voor die tijd. Een bier vol smaak en punch dat nog niet gezien was. De Jaipur is een rasechte ipa vol aromatische Amerikaanse hoppen zoals we er nu zien.

Dit bier zorgde er voor dat de productieruimte al snel te klein was. Daarom werd al snel een nieuwe moderne brouwerij opgetrokken in Bakewell maar ook de oude productieruimte blijft nog dienst doen als brouwerij voor de experimenten, samenwerkingen en als ondersteuning van de grote brouwerij. Tegenwoordig exporteren ze al naar meer dan 35 landen, wat er voor zorgt dat ze na enkele uitbreidingen, nog steeds moeten opschalen.

Zo werd de tap room en winkel verhuisd om plaats te maken voor een blikkenlijn en anno 2021 kwam er een bezoekerscentrum met bier- en foodbar. Wat het gamma van Thornbridge kenmerkt is dat het allemaal smaakvolle en gebalanceerde bieren zijn en zeker garant staat voor kwaliteit.

JAIPUR

jaipur
  • BROUWERIJ Thornbridge
  • HERKOMST Bakewell, UK
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA
  • ALCOHOL 5.9% vol.
  • SERV.TEMP 6°c.
  • GLAS Shaker glas
BIEROMSCHRIJVING

De Jaipur heeft een matig intense blonde kleur en een lichte waas met bovenop een grover en vrij snel verdwijnend schuim. De geur is weelderig met veel kruidige hopgeuren en wat exotisch fruit en pompelmoes. Op de achtergrond merk ik een lichte dennetoets. In de smaak valt vooral zijn bitter op maar goed geflankeerd door de body en het licht zoete moutige dat in de afdronk terug komt.

FOODPAIRING

De Jaipur is een perfect bier om op zich te drinken maar zeker ook bij kruidige curries, zeevruchten of roodbacteriekazen als Munster.


THORNBRIDGE BREWERY

Buxton road, Bakewell DE451GS

Website

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.