Welke bierliefhebber kent ze niet? De kabouterbieren van Chouffe. Een begrip in Belgisch bierland. De Houblon Chouffe is de IPA in hun gamma.

Gemaakt met 3 aromatische hoppen om zo zijn typische en geliefde smaak te geven. Juist erop letten, hoe verser, hoe beter hij smaakt dus zeker niet laten liggen!

  • BROUWERIJ Brasserie d’Achouffe
  • HERKOMST Achouffe, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA
  • ALCOHOL 9% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Chouffeglas/Tulpglas

SMAAKBESCHRIJVING

De Houblon Chouffe is een diepblonde ipa met een stevig wit schuim.

In de geuren vallen vooral de kruidige hoptoetsen op. Iets licht peperigs met pompelmoes en een zoete moutigheid.

De smaak is heel vol en rijk in de aanzet. Je proeft dat het een bier is met een hoger alcoholgehalte. Licht zoet met vooral een stevige hopbitter dat blijft nasmaken. Voorts blijft de moutigheid en body goed hangen maar aromatisch in de mond blijf je wat op de honger zitten in vergelijking met de geur. Maar in zijn geheel een heerlijk stevige IPA!

EXTRA INFORMATIE

De bieren van Achouffe hebben er al een hele geschiedenis opzitten.

Zo’n 40 jaar geleden, eind de jaren 70, waren er 2 schoonbroers, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts. Beiden gepassioneerd door bier zijn ze aan het brouwen geslaan met de weinige middelen die ze hadden.

In de garage van de schoonmoeder gingen de eerste liters chouffebier op fles. Die dag is 37 augustus 1982.

4 jaar later wordt de hobby een job en startten ze een brouwerij op de hoeve die ze overgekocht hebben waar hun brouwsels toen werden gemaakt.

Geleidelijk aan steeg het succes en het verhaal van de kabouters ging zelfs de wereld rond. In 1992 ging de productie van 3200 naar 5000 hl.

Nog eens 4 jaar later werd een opslagplaats in de buurt gekocht rn uitgebreid om in te richten als bottelarij. Zo hadden ze plaats om meer te brouwen en elders te bottelen. In 2005 klokten ze af op 25000 hl, wat veel is maar toch was het nog steeds te klein.

In 2006 kwam Duvel-Moortgat in het spel en ze kochten de brouwerij op, zo kon er op 2 locaties, in Achouffe en in Breendonk Chouffebier gebrouwd worden. Tankwagens vervoeren de chouffe naar Breendonk om op kleine flessen te bottelen en de grote flessen worden nabij Achouffe gebotteld.

Een klein weetje is dat tot enige jaren geleden de bieren enkel maar op grote flessen te verkrijgen waren.

Pierre heeft zich terug getrokken uit de brouwerij maar het succes bleef groeien onder de vleugels van Duvel. De Chouffe familie bestaat ondertussen uit verschillende bieren waaronder de McChouffe, Cherry Chouffe, N’Ice chouffe en ga zo maar door.

De Houblon Chouffe wordt gemaakt met Amerikaanse hoppen, meer bepaald de Tomahawk, Saaz en Amarillo. Deze geven hem die typische kruidige toetsen maar vooral zijn stevige bitterheid.

FOODPAIRING

Een stevige ipa als de houblon chouffe drink je best bij een stevige, romige kaas of gebakken vis met saus maar kan ook bij oosterse kip- of eendbereidingen.


BRASSERIE D’ACHOUFFE

Achouffe 32, 6666 Wibrin-Achouffe

Website : www.chouffe.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.