hopulair

Iets in de naam verraadt dat we met deze Hopulair een sterk gehopt bier voor de kiezen zullen krijgen.. en inderdaad! Deze IPA in Amerikaanse stijl is de ondertussen al derde in het gamma van Skollmann uit mijn eigen thuishaven Maldegem én ze hebben groot nieuws te melden…

MAAR EERST IETS OVER SKOLLMANN BREWERY EN HUN HOPULAIR

Tom Heirman en Jonas Schollaert zijn de twee drijvende krachten achter de verrassende en verfrissende bieren van Skollmann brewery. Nog maar recent zijn de heren begonnen met het commercialiseren van hun eigen bieren, maar brouwen deden ze al veel langer als hobby.

Dat de brouwerij zijn naam dankt aan het duo dat in het dagelijkse leven leerkracht en logistiek bediende is, had je heel misschien al gezien.. Schollaert (Skoll) en Heirman (Mann). Samen brengen ze bieren die zeker niet alledaags zijn in het vaak eerder stoffige en klassieke gamma van de Belgische blondjes, tripels en dubbels. Dat bewezen ze toen ze in januari met hun eerste bier, de Burning Skoll uitkwamen en nu alweer met de Swarte Gront. Een pittige saison met gember. Het verhaal achter dat bier en een interview met de heren kan je trouwens hier nog eens nalezen.

Nog geen jaar later, december 2021 brengen ze hun tweede bier, de Swarte Gront uit. Een Black IPA dat net als zijn blonde variant heel rijkelijk gehopt wordt om zo aan zijn bittere smaak en hoppig aroma te komen. Stil zitten doen ze niet, na het grote succes met de 2 huidige bieren brengen ze deze Hopulair uit. Een American ipa die perfect in de lijn van hun gamma en imago past : uniek, gewaagd, karaktervol, smaakvol en met de nodige dosis hop.

De basis van het bier is gerst en tarwe maar de grootste smaakmaker is de Galena hop die gebruikt werd als bitterhop en dus zo aan zijn volle bittere smaak te komen, een Haïtiaanse hopsoort die in de jaren 70 in Idaho ontwikkeld werd. Het rijkelijke citrusaroma en de tropische toetsen komen dan weer van de Azaccahop en Waimea. Daar werd 8 gram per liter tijdens zijn lagering van toegevoegd. De azacca is een Amerikaanse recente hopsoort en werd bevroren alvorens toe te voegen om extra aroma af te geven, terwijl de Waimea van oorsprong Nieuw-Zeelands is.

Waar de naam vandaan komt? Uiteraard van de rijkelijke hoeveelheid hop maar stiekem ook de hoop dat het een populair bier wordt. Zelf omschrijven ze de hopulair als een zomerse dorstlesser met toetsen van citrus en een tropisch hoparoma en in de smaak een aanwezige maar ronde en aangename bitterheid, ondersteund door een moutige biscuittoets. Mijn mening? Die lees je wat verder.. Maar bitter is hij wel, als je weet dat hij 50 bittereenheden heeft tegenover bvb. een Duvel die er 33 heeft.

De twee heren brouwen proberen hun recepten eerst veelvuldig thuis uit alvorens ze naar brouwerij het Gulden Spoor in Gullegem trekken om daar zelf hun bier te brouwen of andere brouwerijen zoals de Meester. Dat geeft hen de kans om te groeien en hun plannen om hun eigen brouwerij te openen een extra duw te geven.. en daar zit dan ook het grote nieuws dat te vertellen valt. In primeur gaf het tweetal mee dat vanaf deze zomer Maldegem zijn eerste brouwerij zal tellen!

Waar de brouwerij zal opgetrokken worden is nog een vraagteken maar vooraleer de eerste burning skoll, swarte gront of hopulair uit de ketels zal vloeien in de brouwerij moet er grondig verbouwd worden om aan alle regels te voldoen. Nieuws om naar uit te kijken en we zijn alvast benieuwd naar de opening en welke bieren er aan zitten te komen. Deze Hopulair is trouwens vanaf nu te koop bij Prik en Tik Stockman te Maldegem!

TIJD OM DE HOPULAIR TE PROEVEN..
hopulair
  • BROUWERIJ Skollmann brewery
  • HERKOMST Maldegem, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL American IPA
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 7° c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Hopulair heeft een diepe goudgele kleur met een stevige witte, doch iets grovere schuimkraag. In de geur krijg je gelijk een lading aan citrusfruit zoals zoete sinaasappel en mandarijn. Dat vloeit langzaam over in geuren van tropisch fruit als mango maar op de achtergrond blijft er ook iets peperigs waar te nemen en wat dennehars.

Van bij de eerste slok merk je de duidelijke bitterheid maar die wordt goed omgeven door een ronde en zoetere textuur die tegelijk fris overkomt. Het bittere maakt gelijk plaats voor het fruitige hoewel de bitter tot aan de afdronk mooi blijft hangen, zoals een ipa hoort te zijn maar dan net dat beter.

FOODPAIRING

Serveer deze hopulair bij een heerlijke Indische curry, gegrilde zalm met citroensaus, comfortfood als pizza of de betere burger. Al smaakt de Hopulair ook goed zo op zichzelf.


SKOLLMANN BREWERY

Francis de Meeuslaan 24, 9990 Maldegem

Website

Delen op social media!

Ontdek hier alle ander biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.