halve gare

Van een halve gare is het algemeen geweten dat er niet zo veel verstand in zit of toch alleszins een hoek af is. Maar van dit lokaal Eeklos bier kan ik beamen dat het in orde is. Een ipa pur sang!

OVER BROUWERIJ 9900

Brouwerij 9900, veel duidelijker kan de naam van de afkomst van je brouwerij niet zijn. Er stroomt Eeklos bloed door de 3 heren die achter het bier schuil gaan. Hun namen zijn Jeroen, Gilles en Nathan, alle 3 uiteraard gepassioneerd door bier. Eeklo was ooit wereldberoemd in België voor de brouwerij Krüger die vele jaren geleden sloot en plaats moest maken voor andere doeleinden. De biertraditie ging sindsdien verloren.

De 3 heren vonden het dus meer dan tijd om die cultuur in Eeklo terug te doen opleven en met een Eeklo’s stadsbier op de proppen te kopen. Na enige jaren gezellig thuis te hobbybrouwen rond de ketel trokken ze anno 2020 naar Brouwerij Maenhout in het West-Vlaamse Pittem om hun eerste geesteskind te laten produceren. Ze schakelden daarna al snel over naar Beerselect in Gent. Dat eerste kind werd Halve Gare gedoopt (al gelukkig dat het geen echt kind is ocharme). Dit recept kende onder vrienden en kennissen reeds veel succes.

De grote droom is echter wel om in korte termijn een eigen microbrouwerij op te richten en zo de stad terug zijn eigen brouwerij te geven. Eind september zijn de mannen klaar om met hun nieuwe creatie, een bruin bier genaamd ‘Heethoofd’ , op de markt te komen

De naam Halve Gare is niet zomaar een random gekozen naam maar is gelinkt aan een stadslegende. In de Middeleeuwen konden oude en versleten of mismaakte mensen zichzelf vernieuwen door ofwel levenselixir te drinken, te baden in fonteinen of zich te laten herbakken. Eeklo stond overal gekend als stad van de herbakker omdat men zich hier naar wens in alles kon laten herbakken. Bij het herbakken werd eerst het hoofd afgehakt en vervangen door een kool. Dat hoofd werd herkneed, geschilderd en gebakken in de oven om nadien teruggeplaatst te worden.

Daar liep af en toe wel eens iets fout ook natuurlijk, zo kon jouw hoofd een misbaksel worden, maar ook een heethoofd als het te ver werd gebakken of een halve gare, als het dus te kort gebakken werd. Het is dus aan deze legende en anekdote dat hun eerste bier zijn naam te danken heeft.

Halve Gare

halve gare
  • BROUWERIJ Brouwerij 9900 (Beerselect)
  • HERKOMST Eeklo, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA
  • ALCOHOL 7.2 %vol.
  • SERV.TEMP. 6° c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De halve Gare heeft een donkerblonde kleur en een stevig wit schuim? In de geur merk je direct het meer exotisch fruit zoals abrikoos, citrus en in de verte een hint van passievrucht naar de toets van zoetere mout, maar ook een vleugje kruidigheid door de hop. In de smaak overvalt de bitter van in het begin, niet dat hij dominant is maar hij doet aan zoals de bitterheid van een pompelmoes. Daarnaast drinkt hij wel nog vlot weg met een licht fruitige en frisse moutige afdronk.

De Halve Gare werd gedryhopt met Mosaic hop, Citra en Cascade.

FOODPAIRING

De Halve Gare past perfect bij lichte curries, hamburgers en pittige kazen.


BROUWERIJ 9900

Essenstraat 11, 9900 Eeklo

Website : www.brouwerij9900.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.