guldenberg

De Guldenberg is een van de bieren in het vaste gamma van de Waalse brouwerij De Ranke uit Dottenijs, net over de grens dus. Een brouwerij die zich laat kenmerken door goed en vooral lokaal gehopte bieren.

OVER BROUWERIJ DE RANKE EN HET BIER

Brouwerij de Ranke uit Dottignies draait al enige jaren mee en is een begrip geworden, zeker in het West-Vlaamse.

Nino Bacelle kocht met zijn broer in 1986 een limonadefabriek en bierhandel over.
De passie voor bier zat er toen al in want Nino brouwde thuis zelf als hobby.

In 1994 vond Nino dat het tijd was om een eerste van zijn bieren op de markt te brengen, genaamd de Guldenberg. Omdat een eigen installatie direct een grote investering is, gaat hij gaan brouwen bij brouwerij Deca in Woesten.

Niet veel later loop Nino een zekere Guido Devos tegen het lijf, ook een ambitieuze hobbybrouwer. Ze bundelen de krachten onder de naam De Ranke (genoemd naar de hopplanten) en brengen vervolgens de Père Noël (een kerstbier) en een van hun grootste successen, de XX bitter op de markt. Het is dan ook deze hop die een rode draad vormt doorheen hun gamma.

Na vele jaren was het in 2005 tijd om toch een eigen brouwerij te gaan oprichten, daarvoor zijn ze de taalgrens over getrokken naar Dottignies of Dottenijs in Henegouwen.

Gestaag wordt de productie opgedreven en komen er steeds nieuwe bieren bij zoals deze Saison de Dottignies, een eerbetoon aan de van Henegouwse oorsprong bierstijl. Ook de Noir de Dottignies, hun eerste en nog steeds enige donker bier. Een groot deel van de productie wordt ondertussen ook naar meer dan 20 landen geëxporteerd.

Deze Guldenberg wordt gemaakt voor de Guldenbergabdij in Wevelgem waar ze ooit zelf nog bier brouwden, een vol bitterzoet blond bier met Hallertau Mittelfruhhop.

Ze maken trouwens ook een Hop Harvest bier, heel beperkt verkrijgbaar tijdens de oogst want het is een wet hop bier. D.w.z. dat de hop van het veld direct in de fles gaat bij wijze van spreken.

GULDENBERG

guldenberg
  • BROUWERIJ De Ranke
  • HERKOMST Dottenijs
  • KLEUR Blond
  • STIJL Tripel
  • ALCOHOL 8% vol.
  • SERV.TEMP. 8° c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Guldenberg heeft een niet al te intense strogele kleur. Het aroma zit vol granen en mouten met een lichtkruidige toets van de gist en een fruitigheid op de achtergrond van de hop. In de smaak een zachte aanzet met een goed samenspel tussen de zoetere mouten, de kruidigheid van de hop en een presente bitter die goed in balans zit.

Een smaakvol abdijbier dat niet klassiek aandoet en nog vlot drinkbaar is.

FOODPAIRING

De Guldenberg past goed bij gebakken en gestoomde vis met saus, risotto, schaal- en schelpdieren en lichtgerijpte kazen.


BROUWERIJ DE RANKE

Rue Du Petit Tourcoing 1a, 7711 Dottignies

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.