Brouwerij het Anker uit Mechelen is een begrip in de Belgische bierwereld, met zijn Gouden Carolusbieren vallen ze dan ook regelmatig in de prijzen. Vaak maken ze krachtige bieren maar met de Gouden Carolus Ultra hebben ze ook een, iets minder gekend, licht bier in het gamma.

  • BROUWERIJ Het Anker
  • HERKOMST Mechelen, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Blond bier
  • ALCOHOL 3.7% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Het gekende kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Gouden Carolus Ultra is een iets donkerder blond bier met een luchtige schuimkraag. In de geur heb je niet het meest expressieve bier, vooral de iets zoetere mouten ruik je, aangevuld met een licht kruidige toets.

In de smaak merk je wel dat we aan de Gouden Carolus Ultra een lichter bier hebben. Die zachte en wat zoetere moutige smaak is ondersteund door een fijne hopbitter dat het geheel toch nog voldoende frisheid geeft. Heel fris en vlot doordrinkbaar. Vooral een heerlijk bier in de zomer en voor wie bewust wil omgaan met alcohol.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De eerste verwijzingen naar brouwactiviteiten op de terreinen van brouwerij Het Anker gaan terug tot in de 15e eeuw. Waar de brouwerij zich nu bevind was er vroeger een krankenhuis of ziekenhuis. Keizer Karel de Stoute liet toen namelijk optekenen dat de bieren die daar gemaakt werden, vrijwaard werden van accijnzen.

Het zicht als je via de stad door de poort binnenkomt

In 1872 kocht de familie van Breendam de brouwerij op en installeerde als een van de eerste een stoominstallatie. De brouwerij droeg toen nog de naam Boonaerts en Van Breendam. In 1904 veranderde die dan naar de huidige naam, Het Anker en niet eel later kwam er ook een mouterij bij de brouwerij.

In de eerste wereldoorlog werd de volledige installatie ontmanteld, maar eens die voorbij was kwam er al snel een nieuwe. Na de ecenomische crisis in de jaren ’30 draaide de brouwerij goed. Zelfs tijdens de 2e wereldoorlog mochten ze blijven draaien en konden ze zo veel mensen redden van strafkampen door hen tewerk te stellen in de brouwerij.

In de jaren ’60 hing het keizersbier Gouden Carolus boven de doopvont, wat tot nu nog steeds een groot succes is. In 1990 kwam de 5e generatie Van Breendam aan het roer te staan.

Charles Leclef deed hier grootse investeringen, openden een hotel en vernieuwde de volledige installatie. De brouwerij werd zelfs volledig onafhankelijk, nadat ze eerder een samenwerking met John Martin en Riva waren aangegaan. Het succes lachte ze toe, in al meer dan 40 landen kennen ze de bieren.

In 2010 kochten ze een hoeve in Blaasveld om daar een distilleerderij in onder te brengen. Van het beslag van de Gouden Carolus Tripel word er whisky gestookt die dan later op vaten komt te rijpen in de brouwerijgebouwen. Sinds 2013 is hun single malt op de markt te verkrijgen, een aanrader ook. Deze wordt dan trouwens gebruikt in de Gouden Carolus whisky infused, een topbier.

De huidige koperen brouwketels

Ondertussen zijn er al vele varianten van de Gouden Carolus, zo is er de Classic, de Cuvée van de Keizer, Hopsinjoor, Tripel, Ambrio,… maar ook de Gouden Carolus Ultra.

Die laatste is in vergelijking met de andere een echt licht bier met zijn 3.7% vol., gemaakt om de dorst te lessen, het is zowat hun pilsstijl bier, maar dan van hoge gisting.

De brouwerij is trouwens te bezoeken en is een aanrader, alsook de stokerij en je kan er overnachten naast de brouwerij, hoe leuk is dat. En na het bezoek kan je een hapje eten in hun brasserie.

FOODPAIRING

De Gouden Carolus Ultra is eerder een apertitiefbier. Ook bij jonge en licht gerijpte kazen en een charcuterieschotel of frisse salades past deze zeker.


Brouwerij Het Anker

Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen

Website : www.hetanker.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.