gouden carolus hopsinjoor

Deze Gouden Carolus Hopsinjoor is een van de heerlijke bieren uit het gamma van brouwerij het Anker uit Mechelen. De naam is er een met 2 betekenissen, enerzijds véél hop en anderzijds een Mechelse traditie (maar meer daarover hieronder!)

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De eerste verwijzingen naar brouwactiviteiten op de terreinen van brouwerij Het Anker gaan terug tot in de 15e eeuw. Waar de brouwerij zich nu bevind was er vroeger een krankenhuis of ziekenhuis. Keizer Karel de Stoute liet toen namelijk optekenen dat de bieren die daar gemaakt werden, vrijwaard werden van accijnzen.

Het zicht als je via de stad door de poort binnenkomt

In 1872 kocht de familie van Breendam de brouwerij op en installeerde als een van de eerste een stoominstallatie. De brouwerij droeg toen nog de naam Boonaerts en Van Breendam. In 1904 veranderde die dan naar de huidige naam, Het Anker en niet eel later kwam er ook een mouterij bij de brouwerij.

In de eerste wereldoorlog werd de volledige installatie ontmanteld, maar eens die voorbij was kwam er al snel een nieuwe. Na de ecenomische crisis in de jaren ’30 draaide de brouwerij goed. Zelfs tijdens de 2e wereldoorlog mochten ze blijven draaien en konden ze zo veel mensen redden van strafkampen door hen tewerk te stellen in de brouwerij.

In de jaren ’60 hing het keizersbier Gouden Carolus boven de doopvont, wat tot nu nog steeds een groot succes is. In 1990 kwam de 5e generatie Van Breendam aan het roer te staan.

Charles Leclef deed hier grootse investeringen, openden een hotel en vernieuwde de volledige installatie. De brouwerij werd zelfs volledig onafhankelijk, nadat ze eerder een samenwerking met John Martin en Riva waren aangegaan. Het succes lachte ze toe, in al meer dan 40 landen kennen ze de bieren.

In 2010 kochten ze een hoeve in Blaasveld om daar een distilleerderij in onder te brengen. Van het beslag van de Gouden Carolus Tripel word er whisky gestookt die dan later op vaten komt te rijpen in de brouwerijgebouwen. Sinds 2013 is hun single malt op de markt te verkrijgen, een aanrader ook. Deze wordt dan trouwens gebruikt in de Gouden Carolus whisky infused, een topbier.

De huidige koperen brouwketels

Ondertussen zijn er al vele varianten van de Gouden Carolus, zo is er de Classic, de Cuvée van de Keizer, deze Gouden Carolus Hopsinjoor, Tripel, Ambrio, maar ook de Gouden Carolus Ultra. Die laatste is in vergelijking met de andere een echt licht bier met zijn 3.7% vol., gemaakt om de dorst te lessen, het is zowat hun pilsstijl bier, maar dan van hoge gisting. De Gouden Carolus Hopsinjoor is dan weeer een van de meest stevige bieren uit de collectie. Gelanceerd in 2008 op het Zythos bierfestival en gebrouwen met 5 hopvariëteiten.

De naam Hopsinjoor verwijst enerzijds naar de rijkelijk gebruikte hop maar anderzijds naar Opsinjoor. Een Mechelse stadslegende die de eeuwige dronkelap symboleert dat zijn vrouw afranselt. Als straf weeerd hij volgens de legende door de buren op een linnen doek gelegd en omhoog gegooid. Een tradtitie die de dag van vandaag nog gebruikt wordt op stoeten maar dan met een houten versie uiteraard.

De brouwerij is trouwens te bezoeken en is een aanrader, alsook de stokerij en je kan er overnachten naast de brouwerij, hoe leuk is dat. En na het bezoek kan je een hapje eten in hun brasserie.

GOUDEN CAROLUS HOPSINJOOR
gouden carolus hopsinjoor
BIEROMSCHRIJVING

De Gouden Carolus Hopsinjoor is een iets donkerder blond bier met een stevige witte schuimkraag. In de geur heb je vooral zoete granen maar ook pompelmoes, bittere sinaas en steenfruit, afgekruid met een vleugje kruiden door de gebruikte gist.

In de smaak merk je wel dat de Gouden Carolus Hopsinjoor een steviger bier is met een licht warmend mondgevoel, een zoetere smaak met toch een bittere en smaakvolle afdronk.

FOODPAIRING

De Gouden Carolus Hopsinjoor past best bij gegrilde vis of gevogelte, al dan niet met een roomsausje of pittigere oosterse gerechten met body. Pizza of burgers gaan ook perfect.


Brouwerij Het Anker

Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.