Gildas Beetroot sour ipa

gildas beetroot sour ipa

Wie de titel al goed leest weet dat we met deze Gildas Beetroot Sour ipa een speciaal bier voor de kiezen krijgen van brouwerij de Hophemel. Een van de meest veelbelovende brouwerijen dat België telt op dit moment.

OVER BROUWERIJ DE HOPHEMEL EN HET BIER

Brouwerij de Hophemel is een heel recent maar sterk opkomende contractbrouwerij (wat zoveel wil zeggen dat ze hun bieren ergens anders (laten) brouwen) dat in 2020 het licht zag.

Bezielers van dit project zijn zythologen en bierliefhebbers Geert Vandormael en Steven Broekx, 2 avontuurlijke fijnproevers die op zoek gaan naar vernieuwende smaken en combinaties in al hun bieren die ze maken. Quasi maandelijks brengen ze een nieuw bier uit dat bijna altijd weet te verrassen. Deze Gildas Beetroot sour IPA is daar dus zeker een van. De bieren worden dan ook steeds maar eenmalig gebrouwen op de installatie van BRAUW te Genk en binnenkort ook in hun eigen brouwerij.

Wat de naam van al van hun brouwsel betreft gaan ze op een leuke wijze te werk. Ze gebruiken de heel gekende Druivelaar (ja die scheurkalender) en gaan de vele heiligen af. Zo is deze Gildas beetroot sour genoemd naar Gildas, een roomse monnik die zowat de BFF van de gekende koning Arthur was en zelfs draken kon verslaan.

De Gildas beetroot sour ipa zelf is een ipa met citrahop gemaakt, maar dan met philly sour vergist. Zo krijg je zacht melkzuur in het bier en bijgevolg een frisse zurige toets naast het bittere. Daaraan werd dan nog eens rode bietensap aan toegevoegd om een lichtjes aardse maar ook fruitige toets aan het bier mee te geven.

Naast klassieke bierstijlen, want die maken ze ook, maken ze zoals gezegd specialere en gelimiteerde bieren zoals een ipa met ananassap of wat dacht je van een stout met ferrero rochers of een ipa met koffie. Allen de moeite om eens te gaan opzoeken. Met al hun foodpairing ervaring organiseren ze tevens ook degustaties met perfect passende gerechten bij hun bieren.

Sinds 2022 hebben ze nu ook hun eigen taproom en dit jaar, 2023, nemen ze hun eigen brouwinstallatie in gebruik maar zoals eerder vermeld kunnen ze voor grotere volumes nog terecht bij anderen.

GILDAS BEETROOT SOUR IPA
gildas beetroot sour ipa
  • BROUWERIJ Brouwerij de Hophemel
  • HERKOMST Zepperen/Genk
  • KLEUR Blond
  • STIJL Sour IPA
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Gildas Beetroot sour ipa heeft een diepblonde en wazige kleur met een roze tint. In de geur krijg je een weelde van licht fruitige toetsen als aardbei en veenbes, lichtjes wat melkzuur maar ook in de verte wat aardse indrukken van de bieten. Dit alles gemengd met een hint van citrus door de hop. In de smaak is het zure goed in balans met het bittere. De afdronk is nog vrij vol en zacht en ook lichtfruitig.

FOODPAIRING

Geniet van deze Gildas beetroot sour ipa bij een ceviche van makreel, nagerechten met witte kaas en aardbei of een salade van geitenkaas met pompelmoes.


BROUWERIJ DE HOPHEMEL

Terwouwenstraat 46, 3800 Zepperen

Website

Delen op social media!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.