funky brett

De Funky Brett is een van de bieren van Brasserij Lefebvre uit het Waals-Brabantse Quénast. De brouwerij is eerder gekend voor de biermerken die ze maken zoals Floreffe, Hopus en Barbar. Maar deze Funky Brett bewijst dat ze ook meer dan klassieke bieren kunnen maken.

OVER BRASSERIE LEFEBVRE EN HET BIER

De geschiedenis van brasserie Lefebvre loopt toch al terug tot in de 19e eeuw én is tot op vandaag nog altijd in de handen van dezelfde familie. In 1876 werd langs de Senne in Quénast brasserie Lefebvre opgericht door Jules Lefebvre, oorspronkelijk als boerderij, mouterij en brouwerij. Na een generatiewissel werd tijdens de 1e wereldoorlog de brouwerij ontmanteld. Vlak na die oorlog werd een failliete brouwerij wat hogerop gekocht om opnieuw te beginnen.

De derde generatie Lefebvre zorgde voor veel vernieuwing en modernisering in het materiaal en enkele nieuwe bieren kwamen op de lokale markt. Maar het was tot in 1975 toen Phillipe Lefebvre aan het roer kwam dat de zaken vooruit gingen. Zijn Bonne Espérance was het eerste op fles hergiste bier van de brouwerij en werd zelfs naar Italië geëxporteerd. De brouwerij werd gaandeweg steeds succesvol en zo kwam de abdij van Floreffe in 1983 aankloppen om de bieren voor hen te brouwen..

Meer familieleden kwamen er bij, net zoals bieren zoals de Student (de Latere blanche de Bruxelles) en enkele jaren later de gekende Barbar. We zijn in de jaren 2000 als zoon Paul en later zus Céline aan boord komen en voor vernieuwing zorgen met meer fruitige bieren en de Quénast, een pils die we heden ten dage kennen als Manneken Pils. In 2008 kwam er nog zo een gekend bier bij, de Hopus die eerst Cuvée des Mairiés gedoopt was (klein wist je datje, deze werd gemaakt voor Paul zijn huwelijk).

Na vele innovaties, investeringen en een rebranding kwam in 2020 ter ere van vader Phillipe zijn pensioen de Unplugged reeks gebrouwen, 2 meer moderne bieren genaamd Dikkenek en deze Funky Brett. De brouwerij stelt al meer dan 40 mensen tewerk en 75% wordt geëxporteerd naar 50 landen. Die dikkenek is een ipa boordevol wit fruit en citrus terwijl de Funky Brett zoals de naam verraadt een zuur bier is, meer bepaald een sour ipa. Een ipa dus met veel citrus maar ook brett en bijgevolg een frisse bittere en zure smaak heeft, een ideale dorstlesser van 6.6% vol.

FUNKY BRETT
funky brett
  • BROUWERIJ Brasserie Lefebvre
  • HERKOMST Quénast, Waals-Brabant, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Sour IPA
  • ALCOHOL 6.6% vol.
  • SERV.TEMP. 7° c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Funky brett heeft een bleekgele heldere kleur met een stevig wit schuim. In de geur gelijk een goede combinatie tussen pompelmoes, mango en wit fruit met daarnaast ook duidelijk de brettgeuren. In de smaak krijg je een sappige en frisse eerste druk dat goed balanceert op bitter en zuur. De fruitigheid komt iets minder door in de smaak en de afdronk is verfrissend, mede door een kleine zesty bitter.

FOODPAIRING

Drink deze Funky brett bij frisse gerechtjes met geitenkaas, als aperitief of bij vele salades.


BRASSERIE LEFEBVRE

Chemin du Croly 54, 1430 Quenast

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.