ferre ipa

Ferre ipa is een van de versies van het Ferre bier, gemaakt door de West-Vlaamse brouwerij Maenhout. Met deze nieuwe lijn van bieren willen ze een stukje lokale geschiedenis in de verf zetten en tegelijk je laten genieten van heerlijke artisanale bieren en smaken.

OVER BROUWERIJ MAENHOUT EN HET BIER

Brouwerij Maenhout uit Pittem is een vrij recente brouwerij. Eind 2009 zijn Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere gestart met de brouwerij op een andere locatie dan waar ze nu is.

In de voormalige gebouwen van bouillonfabriek Gerdox, gelegen tussen Tielt en Meulebeke. Alles ging er toen echt artisanaal aan toe, in kleinere volumes van 5 hl werd alles gebrouwen en daarna werd het bier manueel gebotteld en verpakt. Een tijdrovend werk dus. Door de grotere vraag hebben ze in 2014 geïnvesteerd in een grotere en moderne, automatische installatie. Omdat de huidige locatie te klein was voor die uitbreiding zijn ze uitgeweken naar het nabijgelegen Pittem.

Met deze investering kunnen ze nu jaarlijks een 1200 hl gaan maken en er is ook ruimte voor kleine en seizoensgebonden bieren te gaan maken, te ontdekken in de proefzaal die ze aan de brouwerij hebben ingericht.

De brouwerij had tot voor kort een 4-tal vaste bieren in het gamma, waaronder de Ferre Quadrupel die ik eerder al voorstelde. Maar sinds kort hebben ze hun gamma herstijld en maken ze een hele reeks onder de naam Ferre. Die bieren zijn gemaakt ter ere van Ferdinand Verbiest, een van de gekendste inwoners van Pittem. Als missionaris vertrok hij midden 17e eeuw naar China en vervulde een grote rol aan het keizerlijke hof ginds.

De Ferre ipa is een van die bieren in dat gamma, naast een witbier, blond, tripel, rosé en een whisky oak aged. De klassiekers Blinde Mol en Koeketiene blijven uiteraard ook nog steeds verkrijgbaar.

Deze Ferre IPA is eigenlijk een dubbele IPA, gemaakt met 5 verschillende hopsoorten uit 3 werelddelen om hem zijn aroma en bittere karakter te geven.

FERRE IPA

ferre ipa
BIEROMSCHRIJVING

De Ferre ipa is een intense blond bier van kleur met stevig schuim. De neus wordt gekenmerkt door tropisch fruit zoals abrikoos, ananas en een licht grassige hooitoets. De karamelmouten ruik je dan weer eerder op de achtergrond. In de smaak komt het bier over als licht zoet maar direct gevolgd door zijn bitter karakter dat harsig durft overkomen. Dat vloeit al snel over in een zachte, moutige afdronk met ook hier het zoete fruit dat blijft.

FOODPAIRING

De Ferre ipa past door zijn zoetere en bittere smaak perfect bij meer gekruide gerechten en ook vettige gerechten zoals burgers, pizza of kruidige gerechten met curry. Daarnaast zou een stukje gerijpte roodbacteriekaas ook niet misstaan.


BROUWERIJ MAENHOUT

Brugsesteenweg 157, 8740 Pittem

Website : www.brouwerijmaenhout.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.