Duvel Rum Barrel aged

duvel rum barrel aged

De Duvel Rum barrel aged is ondertussen al de 5e editie van de op vat gerijpte Duvel dat brouwerij Moortgat op de markt brengt. Na de vorige jaren gebruik gemaakt te hebben van bourbonvaten kozen ze nu voor rum en ook ook nu proef je de perfect balans tussen de toets van rum en het bier. Iets zoeter en rijker in smaak maar gevaarlijk zacht en doordrinkbaar.

  • BROUWERIJ Moortgat
  • HERKOMST Puurs, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Sterk blond bier, Barrel aged
  • ALCOHOL 12% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS Typisch duvelglas/Tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

Dat deze Duvel Rum barrel aged een stevige toets van rum heeft meegekregen zal u misschien niet verbazen. Het kleur is diep blond met een zwakkere schuimkraag. In de geur valt direct zijn rijke karakter op. Het eerste dat in de neus springt is de rum door de toetsen van vanille, gedroogd fruit, rozijnen, cederhout en wat ik altijd herken als potloodslijpsel, komende van de eiken vaten. Ook merk je in de neus al wel dat het een stevig alcoholisch bier is.

De smaak beaamt dat alleen maar, heel zoet in de aanzet maar zonder ook maar een moment plakkerig te worden. Een warme gloed van de alcohol aangevuld met toetsen van vanille en gedroogd fruit. De afdronk is heel lang en aangenaam, een om zeker van te genieten. Wat mij betreft is deze duvel rum barrel aged een meer geslaagde versie dan de bourbon!

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij Moortgat is een brouwerij met een lange geschiedenis, die gaat al terug tot 1891. Toen destijds opgericht door Jan-Leonard Moortgat. Het heeft veel werk gekost om zijn bier op de kaart te krijgen in België maar gaandeweg leerde de Belg zijn bieren kennen.

Rond 1900 stapten zonen Albert en Vicor in de zaak en bouwden verder aan het succes. In de 1e wereldoorlog leerde de Belg de Engelse Ales kennen en Albert wou er ook een maken, met de beste ingrdiënten.

Na lange omzwervingen in Engeland vond hij de beste ingrediënten en kon een giststam uit Schotland bemachtigen. Diezelfde giststam vormt de dag van vandaag nog steeds de basis voor de klassieke Duvel. Zo werd in 1918 de Victory Ale geboren want zo heette het bier destijds, met een link naar de overwinning in de oorlog.

In 1923 kreeg de schoenmaker van het dorp het bier te proeven en riep uit :
‘dit is een echte Duvel!’, en zo werd de Duvel geboren! Doorheen de jaren bleef het recept ongewijzigd en momenteel staat de 4e generatie sinds de jaren ’90 aan het roer en bouwden het bier verder uit tot een internationaal succes.

Ook blijven ze bij Duvel niet bij de pakken zitten en dat bewijzen ze met deze 5e barrel aged editie.. de Duvel rum barrel aged. Meester brouwer Hedwig Neven ging op zoek naar Rum vaten en hij vond deze bij West Indies Rum distillery. De Plantation rum geeft dan ook duidelijk zijn stempel. De Duvel rum barrel aged zal dus zeker bierliefhebbers zoals mij kunnen bekoren, maar ik twijfel er niet aan dat ook menig rumliefhebbers er voor zullen vallen.

FOODPAIRING

De Duvel Rum barrel aged is door zijn stevige en rijke smaak eerder een match bij rijke stoofpotten en vederwild, maar ook gerijpte kazen, zoete en kruidige oosterse curries.


Brouwerij Duvel-Moortgat

Breendonk-Dorp 58, 2870 Puurs- Sint-Amands

Website : www.duvel.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.