Duvel 666 is de nieuwste ‘creatie’ van brouwerij Moortgat. De laatste jaren hebben ze al veel speciale edities op de markt gebracht, alsook samenwerkingen. Denk maar aan de Duvel Barrel aged, de ene keer op bourbonvaten, dan op rhumvaten. Alsook de Tripel Hop die iedereen wel kent.

Deze 6.66 versie (het getal van den duvel voor mocht u het nog niet weten) is een lichte, frisse en meer gehopte editie geworden van de klassieker.

  • BROUWERIJ Duvel-Moortgat
  • KLEUR Blond
  • STIJL Pale Ale
  • ALCOHOL 6.66% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Het gekende Duvelglas

SMAAKBESCHRIJVING

Een bleekblonde kleur met stevig wit schuim. In de geur niet zo expressief als verwacht. Lichtkruidig met vooral de moutgeur die ik van een gewone Duvel gewoon ben. Een lichtkruidige indruk met citrus op de achtergrond.

In de smaak de typische hoge saturatie van koolzuurgas zoals bij de gewone Duvel waardoor het fris smaakt. Lichtfruitig met een fijne hopbitter dat niet zo dominant is als zijn grote broer.

Qua stijl doet hij inderdaad meer zomers aan. De verwachtingen waren misschien te hoog. Al bij al een goed bier maar er kon meer mee gedaan worden naar mijn mening.

EXTRA INFORMATIE

Brouwerij Moortgat is een brouwerij met een lange geschiedenis, die gaat al terug tot 1891. Toen destijds opgericht door Jan-Leonard Moortgat. Het heeft veel werk gekost om zijn bier op de kaart te krijgen in België maar gaandeweg leerde de Belg zijn bieren kennen.

Rond 1900 stapten zonen Albert en Vicor in de zaak en bouwden verder aan het succes. In de 1e wereldoorlog leerde de Belg de Engelse Ales kennen en Albert wou er ook een maken, met de beste ingrdiënten.

Na lange omzwervingen in Engeland vond hij de beste ingrediënten en kon een giststam uit Schotland bemachtigen. Diezelfde giststam vormt de dag van vandaag nog steeds de basis voor de klassieke Duvel. Zo werd in 1918 de Victory Ale geboren want zo heette het bier destijds, met een link naar de overwinning in de oorlog.

In 1923 kreeg de schoenmaker van het dorp het bier te proeven en riep uit :
‘dit is een echte Duvel!’, en zo werd de Duvel geboren!

Doorheen de jaren bleef het recept ongewijzigd en momenteel staat de 4e generatie sinds de jaren ’90 aan het roer en bouwden het bier verder uit tot een internationaal succes.

Deze Duvel 666 versie is er een gemaakt met de klassieke Saaz en Styrian Golding hopsoorten maar daarnaast nog 4 aromatische hopsoorten als dry-hopping en geparfumeerd met sinaasappelzeste.

Het gaat trouwens niet om een eenmalig brouwsel maar de Duvel 666 zal een vaste waarde in het assortiment blijven.

FOODPAIRING

Duvel 666 is perfect als apertief, op een zomerse dag. Met een frisse salade of bij asperges of mosselen komt hij zeker ook tot zijn recht.


Brouwerij Duvel-Moortgat

Breendonk-Dorp 58, 2870 Puurs- Sint-Amands

Website : www.duvel.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.