drunken sailor 65

Misschien een rare naam voor een bier maar er zit zeker een verhaal achter. De Drunken Sailor 65 is het tweede bier in een reeks gemaakt voor de vzw Jazz Bilzen Bierbrouwers en dit ter ere van folklegende Ferre Grignand en zijn optreden alginds in 1965.

  • BROUWERIJ Kasteelbrouwerij Ter Dolen
  • HERKOMST Houthalen-Helchteren, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Tripel
  • ALCOHOL 7.5% vol.
  • SERV.TEMP. 7° c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Drunken Sailor 65 is een goudblond bier met een stevige witte schuimkraag. In de neus is het bier niet heel expressief, vooral een toets van granen en zoete mout komen hier naar voor, samen met de koriander. In de smaak is het bier wel vrij zoet en zelfs wat plakkerig, maar daarnaast proef je ook hier de granen en mouten, samen met zoet fruit en een licht kruidige toets door de koriander die ook een lichte gloed nalaat in de afdronk.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

De Drunken Sailor 65 wordt gemaakt voor de vzw Jazz Bilzen Bierbrouwers bij de Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Helchteren. Het prachtige kasteel waarin onder andere de brouwerij ondergebracht is dateert uit de 16e eeuw.

Het Kasteel bestaat eigenlijk al veel langer want de eerste opchrijvingen erover gaan al terug tot begin de 13e eeuw maar helaas was het meermaals het doelwit van vernieling en brandstichting door conflicten. In de middeleeuwen diende het kasteel als zomerresidentie en later vaak als toevluchtsoord, onder andere voor de abten van de abdij van Sint-Truiden. Vandaar dat de brouwerij zijn bieren sinds 2008 met trots het label van abdijbieren mogen dragen.

Na de Franse revolutie werd er een school gehuisvest in het kasteel en tijdens de wereldoorlogen verbleven er Duitse soldaten in het kasteel. Vanaf eind de Jaren 70 werd het kasteel onbewoond en raakte het spijtig genoeg in verval, tot het in 1993 opgekocht werd door een zekere Mieke Desplenter en ze startte met het kasteel in zijn glorie te herstellen en nog geen jaar later openden de deuren van Kasteelbrouwerij Ter Dolen.

Er wordt ondertussen al een groot gamma aan bieren gebrouwen in allerlei stijlen met klassiekers als de Ter Dolen blond, bruin, wit, tripel, kriek, winter, enz., alsook de Armand als eerbetoon aan de vader van oprichtster Mieke, nl. Armand Desplenter. Ook brouwen ze nu en dan bieren in opdracht voor anderen.

Een van die bieren is deze ‘Drunken Sailor 65’, zoals eerder gezegd dus gelinkt aan het muziekfestival Jazz Bilzen in de buurt. Dit tweede bier in de reeks van 17 bieren die de vzw Jazz Bilzen Bierbrouwers willen laten maken dient als ode aan folklegende Ferre Grignard en zijn hit Drunken Sailor die iedereen wel kent. Zoniet, luister hieronder er zeker naar, en liefst met dit bier bij de hand.

Voor elk jaar dat het festival heeft plaats gevonden willen ze een bier gaan laten maken, telkens met de naam van een hoofdact of een toen legendarische act.

FOODPAIRING

Drink de Drunken Sailor 65 op zich of bij een kaasschotel, deze doet het prima bij roodbacteriekazen of halfbelegen abdijkaas en bij voorkeur dan nog de Ter Dolen abdijkaas.


KASTEEELBROUWERIJ TER DOLEN

Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren

Website : www.terdolen.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.