dorstige lambertus

We keren met deze dorstige Lambertus terug naar een stad net over de Nederlandse grens waar ik graag al eens kom.. Maastricht. Deze frisse blonde van Stadsbrouwerij Maastricht is er een die quasi elke Belg of bierliefhebber zal bekoren.

OVER STADSBROUWERIJ MAASTRICHT EN HET BIER

Stadsbrouwerij Maastricht zag het levenslicht in 2018 op de oeverwal. Ondernemers van dienst zijn Charles van Goch en Tom de Lepper die de oude gebouwen van brouwerij de Ridder opknapten en herinrichtten na 16 jaar leegstand onder de naam stadsbrouwerij Maltezer. Die naam was gebaseerd op een van de gekendste bieren van brouwerij de Ridder destijds, nl. Maltezer en verwijst naar de Maltese orde van hospitaalridders waar de brouwerij tot op vandaag nog steun aan biedt.

De oorspronkelijke brouwerij de Ridder (en dus ook de huidige) is gevestigd in een vroeg 19e-eeuws gebouw waar vanaf 1857 door de familie Aubel de Ridder pils gebrouwen werd. Een kleine 100 jaar later werd pas het eerste speciaalbier gemaakt, de ridder Maltezer. De 2 huidige eigenaars van de stadsbrouwerij inspireerden zich voor de maltezer amber hierop na een lange zoektocht en vele proefsessies. Zelfs de Maastrichtenaren hadden inspraak en deze Maltezer Amber werd uit bijna 1000 inzendingen als favoriet gekozen.

In 1982 kwam Freddy Heineken (ja die Heineken) in het toneel en nam de brouwerij over. Niet veel later wed de Wieckse witte gelanceerd en die zorgde voor groot succes. Zelfs zo groot dat in 2002 beslist werd de productie over te dragen naar de grote brouwerij en zo kwam een einde aan het verhaal van de Ridder. In datzelfde gebouw wordt dus nu opnieuw bier gebrouwen, ondertussen zijn het er al enige waaronder de Maltezer amber maar ook bieren als de Krachtige Victoria, deze Dorstige Lambertus, de Royale Martinus, enz.

In 2021 doopten ze de naam van de brouwerij om tot Stadsbrouwerij Maastricht, niet omdat ze de naam niks vonden maar ze wilden meer verbonden zijn met de stad en Maastricht is immers niet alleen een stad maar ook een goede en stevige merknaam. Ze zijn trouwens een bezoekje waard mocht je eens in de buurt zijn!

Deze dorstige Lambertus werd genoemd naar een legende van vroeger. Lambertus was een wonderkind dat al van zijn 3 weken kon spreken. Het bier is er een in de stijl Belgisch blond en gemaakt van pure pilsmouten met en flink gehopt met aromahoppen.

DORSTIGE LAMBERTUS
dorstige lambertus
  • BROUWERIJ Stadsbrouwerij Maastricht
  • HERKOMST Maastricht, Nederland
  • KLEUR Blond
  • STIJL Belgisch blond
  • ALCOHOL 5.5% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Type Duvelglas
BIEROMSCHRIJVING

De Dorstige Lambertus heeft een heldere en niet te intense strogele kleur met een stevige witte schuimkraag. De geur is nogal gist gedreven met kruidnagel en komijn maar bovenal ook pure granen. Een frisse eerste indruk wordt vervolgd door een licht bittere en verfrissende, doch volle afdronk.

FOODPAIRING

Drink deze Dorstige Lambertus als aperitief, bij niet te harde gerijpte kazen maar ook een gazpacho, garnalen of lichte gestoomde visbereidingen.


STADSBROUWERIJ MAASTRICHT

Oeverwal 12, 6221 EN Maastricht

Website

Delen op social media!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.